Prostreno.cz

Borůvky patří i na obličej

Nevíte, co dělat o prázdninách? Vydejte se do lesa na borůvky. Studie naznačují, že jsou klíčem k lepší pokožce. Pleťová maska z nich připravená ubere vaší pleti pár let a zbaví vás nechtěných pupínků!

Kdo by nemiloval borůvky? Jsou plné vitaminů, jmenovitě vitaminu A, C, E, B1, B2, B3, B5, B6, B7 a B9. Pochlubit se mohou i minerálními látkami a stopovými prvky. Dál v sobě mají draslík, hořčík, sodík, vápník, fosfor, mangan, jód, zinek a železo. Není tedy divu, že borůvky snižují hladinu cukru v krvi u diabetiků, bojují proti cholesterolu, zlepšují binokulární vidění a eliminují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Co se však týká pleti a vlasů, tak i v téhle souvislosti na ně leckdo nedá dopustit!

Pomocník pro kůži

Bylo prokázáno, že konzumace borůvek pomáhá s několika kožními stavy. Jejich lokální aplikace se nabízí jako lék na pleť náchylnou k akné. Borůvky však zpomalují i stárnutí, neboť bojují proti volným radikálům v kůži, jež způsobují vrásky. Je to vlastně celé velmi jednoduché.

Lesní magie

Tato super potravina je bohatá na antioxidanty, což jsou molekuly, které inhibují oxidaci jiných molekul. (Oxidace je ztráta elektronů v molekule, která vede k produkci volných radikálů.) Antioxidanty reagují s volnými radikály a brání jim v jejich působení. Šálek divokých borůvek má až 13 427 antioxidantů, včetně vitaminů A a C a flavonoidů. Už jste zkusili pleťovou masku?

Jednou týdně rozdrťte hrst těchto lesních plodů a smíchejte je se 3 lžícemi jogurtu. Masku naneste na očištěný obličej a nechte působit 20 až 30 minut. Následně opláchněte teplou vodou a osušte. Borůvky zpomalí stárnutí, postarají se o tónování pokožky, jogurt zase poskytne hydrataci a díky kyselině mléčné zbaví váš obličej odumřelých kožních buněk. Na svoje si však přijdou i ti, kdo mají problém s pupínky, jak již bylo řečeno.

Pomoc při léčbě akné

Borůvky mají vysokou koncentraci salicylátů, což je sůl kyseliny salicylové. A právě kyselina salicylová je široce používána v přípravcích na léčbu akné. Její schopnost odstraňovat odumřelé kožní buňky, čistit ucpané póry a působit proti bakteriím je velmi známá. Postupujte jako v předchozím případě. Borůvky rozdrťte, smíchejte s trochou jogurtu a naneste na pleť.

Zdroj: www.eatthis.com, www.beautytips.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat