Prostreno.cz

Ostružinová šťáva pomůže při průjmech

Konzumace ostružinové šťávy může přinést řadu překvapivých účinků na naše zdraví. Co všechno se stane, když ji zařadíte do svého denního režimu? Zbavíte se průjmu, nevolností i vrásek!

Ostružiny poskytují významné množství vitaminu C. Jedna porce (100 g) pokryje 35 % doporučeného denního příjmu. Vitamin C se podílí na syntéze bílkovin a je nezbytný pro produkci kolagenu a některých neurotransmiterů. Céčko má také antioxidační vlastnosti a podílí se na fungování imunitního systému.

100 g porce ostružin organismus obohatí o 14 % doporučeného denního příjmu vlákniny. Vláknina je typ uhlohydrátu, jenž hraje klíčovou roli v regulaci hladiny cukru v krvi. Ostružiny také patří k domovinám antioxidantů, jako jsou antokyany. (Antioxidanty pomáhají lidem bojovat proti nepříznivému dopadu volných radikálů.) Zapomínat se v případě ostružin nemůže ani na přítomnost vitaminu K. Co tenhle koktejl výživných látek dokáže? Když začnete pít ostružinovou šťávu, můžete počítat s několika účinky!

Vhodný nápoj pro těhotné

Ostružinová šťáva je plná prenatálních vitaminů a minerálů, jako je folát, vitamin C, vápník, železo, hořčík a fosfor. Folát je nezbytný zejména k prevenci defektů nervové trubice u nenarozeného dítěte. Nízký obsah cukru a vysoký obsah vody v této šťávě z ní činí dokonalý, nízkoglykemický nápoj.

Pomoc při průjmech

Uvedená šťáva se často používá k léčbě průjmu a lékaři se o ní zmiňují v souvislosti s diabetem. Je to totiž přátelský nápoj pro všechny diabetiky!

Anti-aging kosmetika

Ostružiny jsou napěchovány mnoha živinami, jež blahodárně působí nejen na organismus, ale i na pokožku. Vitamin C produkuje kolageny posilující pleť, pomáhá obnovit její pružnost a udržuje vlhkost v buňkách. Vitamin E zabraňuje tvorbě vrásek a antioxidanty odvracejí poškození volnými radikály.

Oční péče

Ostružinová šťáva je dobrým zdrojem luteinu. Ten ochrání oči před oxidačním stresem a ultrafialovým zářením. Antokyany v ostružinách zároveň zabraňují makulární degeneraci a šedému zákalu.

Kostní podpora

Minerály v ostružinách, včetně fosforu, vápníku a draslíku, jsou nezbytné pro rozvoj silných kostí. Ani to není k zahození, co říkáte?

Zdraví srdce

Anthokyaniny a minerály ve šťávě z ostružin snižují riziko srdečních onemocnění tím, že podporují arteriální tok a regulují krevní tlak. Zlepšení krevního oběhu a krevního tlaku ve výsledku snižuje riziko mrtvice nebo hypertenze. Kdo by to do ostružin řekl?

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat