Prostreno.cz

Na bolavé ledviny povolejte svatou trojici zeleniny

Sráží vás na kolena nepříjemná bolest ledvin? Můžete zmírnit své utrpení pomocí zachránců z kuchyně. Nabízíme vám hned tři!

Ať už si o ledvinách uložených v dutině břišní myslíte cokoli, rozhodně nezahálí. Slouží totiž jako „čistička“, kterou za pouhou minutu proteče přibližně 1,2 litru krve. Na jejich „bedrech“ stojí také produkce hormonů, přičemž hrají důležitou roli při regulaci krevního tlaku, pomáhají vstřebávat živiny a zodpovídají za tvorbu moči. Jenže co když má tento důležitý orgán „poruchu“, což se mnohdy projevuje mírnou až středně těžkou bolestí? Příčinou může být infekce močových cest, stejně jako přítomnost ledvinových kamenů. Ještě dřív, než se dostanete k doktorovi, si zkuste naordinovat tyto úlevné potraviny!

Celer, ten přijde vhod

Není žádným tajemstvím, že zelenina, kterou si nemohli vynachválit již staří Egypťané, obsahuje celou řadu vitaminů a minerálů, proto by na váš talíř měla doputovat častěji. Ovšem pozor, nedávno se také ukázalo, že celer je účinným prostředkem na vysoký krevní tlak, neboť se může pochlubit vysokým podílem jistých fytochemických látek. Odborníci ho ale doporučují i proto, že funguje jako přírodní antiseptikum, jež navíc i detoxikuje. Zároveň přispívá k odstraňování výše zmíněných kamenů i bolesti.

Cuketa, něco pro dietáře

Poklad ze zahrádky, který lze přidávat do dušených směsí, pomazánek, placek, bábovek, buchet i polévek, má u výživových poradců hodně dobrou pověst. Kromě vysokého obsahu vody vám nabízí i velké množství vlákniny napomáhající trávení a slibující prevenci před rakovinou. Pochutina, jež pochází ze Střední Ameriky, je také známá tím, že pročišťuje ledviny a obnovuje jejich rovnováhu, zatímco urychluje hubnutí, posiluje obranyschopnost a prospívá srdci. Nelze nezmínit, že cuketa má dle názoru některých expertů uklidňující schopnosti.

Kopřiva jako přítel v nouzi

Že kopřiva je plevel, jemuž se daří v příkopech, podél cest, u vody, na rumištích a ve vlhkých a suťových lesích? Co vás nemá, tenhle žahavý „medikament“ vám prospěje od hlavy až k patě. Očišťuje totiž organismus od usazenin kyseliny močové, zastavuje krvácení a zlepšuje činnost jater. Souběžně podporuje funkce žaludku i orgánu, jemuž je věnován tento článek. Působí také proti průjmu, infekcím a anémii. Sluší se dodat, že uvedený „zelenáč“ rovněž zvyšuje produkci červených krvinek i energetickou hladinu.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/foods-to-avoid-with-kidney-disease, www.davita.com/diet-nutrition/articles/advice/top-15-healthy-foods-for-people-with-kidney-disease





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat