Prostreno.cz

Jahody stojí za to jíst častěji

Tahle letní dobrota podpoří ochranu vaší pokožky před UV zářením a zreguluje cholesterol. Zabojuje také proti rakovině a stárnutí. Tak honem do obchodu nebo na samosběr.

Ano, opět je to tady. Sezona jahod oficiálně započala! Už jste s košíkem vyrazili na samosběr? Doporučujeme tak učinit co nejdříve. Tato sladkost, jež byla v dávné minulosti považována za pokrm králů i slibné afrodiziakum, je totiž studnicí famózních výhod. Kterých konkrétně?

Ochrana před UV zářením i silnější imunita

Lahodná pochutina ve tvaru srdce nabízí skutečně vysoký podíl vitaminu C. Jedna porce, což je ekvivalent čajového šálku, vám dodá celou polovinu jeho doporučovaného denního příjmu. Tedy alespoň podle americké výživové poradkyně Madeleine Edwards. Odbornice přes zdravou stravu taktéž poukazuje na to, že „céčko“ nejenže posiluje imunitní systém, ale také zmírňuje nepříznivý dopad ultrafialového záření, poskytuje prevenci před rakovinou a snižuje hladiny stresových hormonů. Zároveň zlepšuje fyzickou výkonnost a podílí se na tvorbě bílých krvinek.

Fitness doping, který je povolen

Ještě pořád ladíte své křivky, abyste se v plavkách cítili dobře? O důvod víc, proč si pochutnat na jahodách. Je prokázáno, že jejich nutričně vyvážené složení stimuluje metabolismus, což se pochopitelně jenom hodí. Bod navíc? S obsahem kalorií si hlavu dělat nemusíte, neboť v tomto červeném občerstvení jich číhá opravdu málo.

Delší mládí a hezčí pleť. To chcete

Jmenované dobrotě rozhodně nelze odepřít ani to, že bojuje proti stárnutí pleti. Jak je to možné? Za vším hledejte poctivou dávku antioxidantů i kyseliny ellagové. O té je ve vědeckých kruzích známo, že všemi silami podporuje elastická vlákna v pokožce a působí silně protizánětlivě, čímž předchází vráskám a zachovává pružnost i elasticitu kůže.

Regulace cholesterolu? O tom nepochybujte

Již mnoho a mnoho studií poukázalo na skutečnost, že antioxidanty a další cenné sloučeniny v jahodách přispívají k regulaci škodlivého cholesterolu i množství tuku v krvi, tudíž podstatně omezují pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob i diabetu. Dopřejete si tento chutný „prášek“ ještě dnes? Neříkejte, že vás tato pozitiva nikterak nelákají. A koneckonců, znáte snad typičtější symbol léta, než právě jahody?

Zdroj: eatthis.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat