Prostreno.cz

Sběr tužebníku na ozdravnou mast právě vrcholí

Říká se mu tavola či zimní ořech. Zarytí bylinkáři však této rostlince neřeknou jinak než chlapice. Vydejte se na její sběr a zužitkujte voňavé květy i čerstvé listy! Hodit se vám bude esence i mast.

Roste na vlhkých a bažinatých loukách a okrajích lesů, na březích potoků, ve vlhkých příkopech a dalších mokrých místech. Kvete od června do srpna, často až do září. Ano, to je tužebník jilmový (Filipendula ulmaria), pro který má lidová slovesnost označení „chlapice“. Sbírá se horní část rostliny, jakmile je v plném květu. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 40 stupňů.

Omamná vůně a báječné účinky

Jako čajový nálev se používají především vonící květy. Ty mají močopudný účinek, čistí krev a jsou jim přičítány potopudné a protihorečnaté účinky. Čaj se také používá jako lék na revma, dnu, artritidu a artrózu. Příprava je přitom jednoduchá.

Čajovou lžičku nadrobno nasekaných květů tužebníku spařte horkou vodou, nechte půl minuty louhovat, sceďte a pijte po doušcích. Užívají se přitom dva až tři šálky denně. Skvělou volbou je i esence, kterou připravovala známá rakouská bylinkářka Maria Treben.

Příprava na zimu

Čerstvě natrhané květy tužebníku naplňte do láhve a zalijte 38 až 40procentní režnou pálenkou. (Květy musí být v alkoholu ponořené, proto se jejich množství odvíjí podle dávky alkoholu.) Láhev postavte alespoň na dva týdny do tepla. Esenci užívejte denně, a to 10 až 15 kapek. Víte, že v létě se mohou sklízet i mladé listy?

Ty jsou oblíbenou přísadou do polévek a salátů. Květy se zase dají využít při přípravě marmelády a k výrobě bylinkových vín, limonád a dezertů. Bylinkáři si nemohou vynachválit i velmi účinnou mast. Měla by být součástí i vaší lékárničky!

Zázrak v kelímku

Do hrnce dejte 500 gramů tuku dle vlastního výběru. Záleží jen na vás, jestli to bude vepřové sádlo, kokosový tuk, bambucké máslo nebo jakýkoli jiný tuk, který je vám sympatický. Nechte jej při mírné teplotě rozpustit a následně přidejte 2 až 3 vrchovaté hrsti pokrájené kvetoucí tužebníkové nati a 1 polévkovou lžíci podrcených jalovcových bobulí. Poté při 60 stupních zahřívejte po dobu 5–6 hodin. Mast přeceďte a podle potřeby a vybraného tuku přidejte 3-5 % včelího vosku. Pak už jen zbývá poklad nalít do kelímků a vesele užívat na artritické, revmatické a dnou postižené klouby.

Zdroj: www.countryliving.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat