Prostreno.cz

Zdroje vitaminu B, které se vyplatí zařadit do jídelníčku

Jste právě uprostřed boje s nadbytečnými kily? „Válcuje“ vás stres nebo špatná kondice pokožky? Tak či tak byste se měli zaměřit na konzumaci hnědé rýže, luštěnin a ořechů. Načerpáte z nich látky, které teď potřebujete jako sůl!

Vitaminů B je celkem osm, přičemž každý z nich má svůj specifický přínos pro fungování organismu. Přesto mají ale něco společného! V rámci týmové spolupráce všichni zástupci „béček“ pomáhají metabolismu i nervovému systému, zatímco příznivě ovlivňují mozkové funkce, působí proti stresu, podporují hubnutí a zlepšují kvalitu pleti. Znáte potravinové zdroje těchto důležitých živin? Čistě pro pořádek si raději připomeňme, co vy na to?

Luštěniny, těch nikdy není dost

Že luštěniny patří na seznam těch obyčejnějších pochutin? Ale kdepak. Vždyť jsou tradiční kulturní plodinou, přičemž nejstarší nálezy o jejich pěstování sahají až do doby 5000 let před naším letopočtem. V současné době také tvoří neodmyslitelnou součást mnoha národních kuchyní a pěstují se po celém světě. Kdo by se tomu divil! Luštěniny nabízí nejen vysoký podíl výše zmíněných látek, ale také zajímavé benefity, a to včetně pružné a mladistvé kůže, bezproblémového trávení nebo nižšího rizika kardiovaskulárních chorob. A teď se přiznejte, kdy jste je měli naposledy?

Ořechy, prospěšná svačinka

Lískové, vlašské, kešu či pistácie? To máte celkem jedno, neboť ze všech uvedených druhů vitaminy skupiny B chutně načerpáte. Stačí si tedy vybrat! Už jste slyšeli o tom, že tato křupavá dobrota má hodně společného s dlouhověkostí? Naznačují to závěry amerického průzkumu, jež byly publikovány v magazínu BMC Medicine. Z těch překvapivě vyplývá, že jedinci, kteří si denně dávají hrstku ořechů, bývají méně náchylnější k nemocem, díky čemuž se mohou dožít delšího věku.

Hnědá rýže jako doporučovaná příloha

Nic proti „klasické“ bílé rýži, ale ve srovnání s ní má ta hnědá mnohem lákavější nutriční profil. Obsahuje totiž požehnané množství vitaminu B1, B2, B3 i B6, stejně jako zinku, fosforu, draslíku, hořčíku, vápníku a železa. „Tmavší“ obilnina je rovněž zásobárnou bílkovin, vlákniny i esenciálních aminokyselin, zatímco reguluje cholesterol, dodává energii, zlepšuje stav kloubů, posiluje imunitu a detoxikuje tělo.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat