Prostreno.cz

Nevýhody oblíbené ledové kávy

Také v létě milujete kávu se zmrzlinou a šlehačkou? Pak byste měli vědět, že pro vaše zdraví něco takového nejvhodnější! Proč je teplejší verze mnohem lepší?

Pro milovníky kávy změna ročních období přestavuje i změnu chutí. Ultra horká kávička se v tropických dnech moc pít nedá, proto kde kdo dává přednost té chlazené, což není tak úplně dobře. V nové studii, publikované v časopise Scientific Reports, vědec Thomas Jefferson z University ve Philadelphii porovnával kyselost a antioxidační aktivitu horké a studené kávy. Dobrá zpráva pro žhavou variantu?

Podle zjištění tohoto vědce horká káva vykazuje vyšší úroveň antioxidační aktivity. Jen pro vysvětlenou, antioxidanty pomáhají bojovat proti nepříznivému dopadu volných radikálů, snižují rizika srdečních onemocnění, diabetu a předčasné smrti.

Teplé, teplejší a horké? I v létě!

„Pokud horkou kávu pijete s rozumem, může být pro vaše zdraví skutečným přínosem,“ říká spoluautorka studie Megan Fuller s tím, že obecně všechny horké věci mají vyšší hladiny již uvedených antioxidantů. „Je však třeba provést další výzkum, aby bylo možné plně porozumět možným rozdílům ve zdravotních účincích kávy horké a studené,“ dodává odbornice, která ještě podotýká, že kyselost „hot“ a „cold“ kávy byla docela podobná. Zbývá jen upřesnit, jestli studenou variantu vědci uvedli v nemilost.

Rozhodnutí, které není nutné

Antioxidanty obsahuje i chlazená káva, stejně jako polyfenoly a minerály, jen se v porovnání s horkou verzí nejedná o takové líbivé množství. Suma sumárum není třeba kafíčko se šlehačkou a zmrzlinou zatracovat. Tedy aspoň v těch případech, kdy neprahnete po štíhlé linii. Ledová káva je spojována s tukem, kaloriemi a cukrem ve formě smetany či plnotučného mléka, o atraktívních dekorativních sirupech navyšujících energetickou hodnotu ani nemluvě.

Ve skutečnosti jedno „nevinné“ ledové dobrodružství obsahuje asi 539 kJ, což odpovídá 100 gramům olomouckých tvarůžků. Proto byste na ledovou kávu měli být v rámci dietnějšího jídelníčku opatrní. Jedná se letní nástrahu a časovanou bombu, která útočí na to, na čem jste od zimních měsíců pracovali.

Zdroj: jefferson.edu, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat