Prostreno.cz

Naučte se rozeznat kousance od hmyzu

Právě jste se vrátili z venku a na těle objevujete štípance jak hrom, o kterých netušíte od čeho můžou být? Naučte se rozeznat jednotlivé kousance a inspirujte se tipy, jak zmírnit bolest a předejít případnému otoku či hnisání!

Už pár dní či vlastně týdnů tu máme pravé letní počasí. Společně s ním se k nám dostává všelijaký hmyz, který si na člověku velmi rád pochutnává. Z pobytu venku si tak můžete přinést suvenýr v podobě svědivého pupínku nebo žihadla. A v tento moment začíná pátrání. Co na vás vlastně zaútočilo? Přestože jednotlivých druhů hmyzu je spousta, podívejte se společně s námi na ty nejčastěji se vyskytující. Odteď budete schopni jejich štípance rozlišit jako profíci!

Komáři

Snad nejběžnějšími a nejčastějšími pupínky, se kterými se setkáte, jsou právě od komárů. Ti doslova vysávají krev a zanechávají po sobě stopu v podobě svědění pokožky. Štípanec od komárů poznáte velmi snadno – jde o mírnou oteklinu na pokožce s malinkým vpichem, jenž můžete pozorovat kdekoli na těle, avšak nikdy ne v těsné blízkosti u sebe. Na zmírnění svědění dobře funguje gel z aloe vera, ale i bazalka. Stačí chvíli třít její lístky mezi prsty a přiložit je na postižené místo.

Blechy

Při kousnutí blechou se většinou štípance vyskytují v hojnějším množství blízko u sebe. Jsou malé a vypadají jako červený otok na kůži s krvavou tečkou uprostřed. I v tomto případě pupínky dost svědí, ale rozhodně si je neškrábejte! Mohli byste si velmi snadno zanést infekci. Uleví vám kašička z jedlé sody smíchaná s trochou vody.

Štěnice

Štěnice jsou ty malé potvůrky, které se nacházejí v matracích nebo v ložním prádle. Štípanec může mít různou formu. Někteří si ho ani nemusí všimnout, ale u jiných může způsobit alergickou reakci a bolest. Kousance se sice podobají těm od komára, ale obvykle jich najdete několik v blízké vzdálenosti od sebe a budou vás mnohem více svědit. Nejčastěji se objevují na těch částech těla, kde je tenčí pokožka, tedy na zápěstí, předloktí, kotnících a slabinách.

Vosy a včely

Bodnutí tímto blanokřídlým hmyzem si všimnete velmi rychle. Každý vpich je totiž bolestivý a bezprostředně po něm se na pokožce objeví červená skvrna s bílou tečkou uprostřed. Tato tečka může v případě píchnutí včelou představovat žihadlo, které zůstalo zabodnuté v pokožce. To nezapomeňte před ošetřením odstranit. Obzvlášť by se měli mít na pozoru ti, kteří jsou na vosí nebo včelí žihadlo alergičtí. Cibulový obklad jako první pomoc jistě všichni znají. Jestliže jste však zrovna v přírodě a nemáte při ruce nic jiného, naberte mezi prsty trochu hlíny a potřete jí místo vpichu. Budete se divit, jak zázračně rychle ustoupí bolest i otok.

Pavouci

Štípnutí od tohoto tvora ze zvířecí říše není bolestivé, ale poznáte ho podle dvou malinkých teček (vpichů) v těsné blízkosti – 1 až 2 mm u sebe. Pozor si však dávejte na exotické druhy pavouků. Ty kromě malých vpichů mohou způsobit zarudnutí pokožky, její otok, svědění a pálení. Ulevit by vám měly studené nebo horké obklady a opláchnutí rány vodou a mýdlem.

Mravenci

Zarudnutí, hnis, svědivá pokožka. Takový je příznak po kousnutí některými druhy mravenců. Mírný otok a zarudnutí bývá příznakem po bodnutí jakýmkoli hmyzem. Pokud se k tomu přidá hnis, vinou kterého může štípanec vypadat jako vyrážka, tak je očividné, že jste měli co dočinění s mravenci.

Zdroj: healthline.com, kidshealth.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat