Prostreno.cz

Poznejte možné příčiny pocení se po jídle

Jdete naproti sladkostem a ostrým pochutinám? Občas si dopřejete trochu větší porci s tím, že se nehodláte nijak omezovat? Žádný div, že se po hlavním chodu nesháníte po dezertu, ale antiperspirantu!

Jakmile dojíte poslední sousto svého oblíbeného pokrmu, zasáhne vás podivný nával horkosti? Pokud tápete po důvodu, příčin může být hned několik, nicméně jedno mají společné – hlavním viníkem jste vy sami. Proč se tedy bezprostředně po jídle nepříjemně potíte?

Hřešíte sladkým. A to se neobejde bez následků

Na konzumaci potravin překypujících jednoduchými cukry mají odborníci jasný názor. Podle nich jejich přemíra nebezpečně nahrává diabetu, nadváze i zubním kazům, přičemž značně přetěžuje kardiovaskulární systém, zhoršuje paměť a omezuje schopnost učení. Namítáte, že na katastrofické scénáře je času dost? Jak myslíte, ovšem pokaždé, když si smlsnete na něčem přeslazeném, ovlivní to produkci inzulinu, což může skončit právě zvýšeným pocením. Alespoň takový názor mají experti.

Preferujete ostré? Také odtud vítr vane

Jste fanouškem pálivých chutí? I to může být vysvětlením vlhkého podpaží. Pokud si totiž dopřejete třeba dávku chilli papriček, obsažený přírodní alkaloid kapsaicin rázem zvýší teplotu těla a přiměje „k akci“ potní žlázy. Ovšem, bylo by nefér tvrdit, že tato látka nemá i svá pozitiva, neboť podporuje krevní oběh, pomáhá při hubnutí, navozuje dobrou náladu a tlumí záněty. Dokonce „zamete“ i s bolestí hlavy!

Přejídáte se. A to je špatně

Není žádnou novinkou, že velké porce trávení organismu dvakrát neprospívají. A zvláště v případě, že si na talíř nandáte mastná, špatně stravitelná a tučná jídla, která stojí v cestě správným metabolickým funkcím. Jak to dopadá? Hádat můžete dvakrát!

Kromě nevolnosti se může dostavit i pocení. Jenže pozor, tím to ještě nekončí. Závěry výzkumu uskutečněného americkou neziskovou organizací Mayo Clinic informují o tom, že přejídání a nadbytek kalorií může způsobit zostřené vidění, problémy s pamětí či zpomalené vnímání času, což může vést až ke vzniku demence či Alzheimerovy choroby.

Zdroj: sweatblock.com, eatthis.com





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat