Prostreno.cz

Poznejte rozdíl mezi potravinovou alergií a nesnášenlivostí

Většina lidí nepozná rozdíl mezi potravinovou alergií a nesnášenlivostí. Jaké jsou příznaky, pokud skutečně alergií trpíte?

Vzhledem k nárůstu bezlepkové stravy a diety bez mléčných výrobků se v posledních letech hovoří o potravinové alergii a nesnášenlivosti mnohem víc než kdy jindy. Celebrity, jako je třeba Kourtney Kardashian či Kate Hudson, se alergenním potravinám vyhýbají ve jménu zdraví, a zdá se, že veřejnost je následuje. Otázka však zní, jestli správným směrem.

Myslet neznamená vědět

Nová studie publikovaná v časopise JAMA Network Open naznačuje, že obavy lidí z potravin mohou být „neopodstatněné“. Po přezkoumání údajů shromážděných od více než 40 000 dospělých Američanů žijících ve Spojených státech vědci zjistili, že asi 19 % osob se domnívá, že trpí potravinovou alergií, ovšem v reálu ji má jen asi 10 % z nich.

„I když jsme zjistili, že jeden z deseti dospělých má potravinovou alergii, strachem trpí dvakrát tolik dospělých. Skutečně hodně lidí si myslí, že žije s alergií, zatímco příznaky mohou naznačovat spíš potravinovou nesnášenlivost nebo jiné stavy související s jídlem,“ říká hlavní autorka studie Ruchi Gupta z Northwestern University of Feinberg School of Medicine, lékařské fakulty sídlící v americkém Chicagu.

Zvýšená vnímavost a nic víc

I když tito dospělí mohou skutečně věřit, že mají potravinovou alergii, příznaky, které hlásili, neodrážely skutečné alergické reakce. S největší pravděpodobností prožívali další nevítané příznaky, jako je průjem, bolest břicha nebo nadýmání. To vše z citlivosti na potraviny.

Julie Upton, spoluzakladatelka portálu Appetite for Health, vysvětluje, že když má člověk plnohodnotnou potravinovou alergii, „imunitní systém těla přehřívá proteiny, které organismus vnímá jako nezdravé“. Reakce na tuto vadnou imunitní akci vede k příznakům, jako je svědění, vyrážka či dušnost.

V nejhorším případě mohou alergické reakce vést k život ohrožujícímu stavu zvanému anafylaxe, který vyžaduje okamžitou lékařskou pomoc. „Na druhou stranu, citlivost na potraviny může způsobit nepohodlí, ale nepředstavuje hrozbu pro zdraví,“ popisuje Julie Upton. Pochopitelně, pokud si i vy myslíte, že můžete mít potravinovou alergii, navštivte lékaře a nechte se testovat.

Zdroj: kidswithfoodallergies.org/food-allergy-facts.aspx, jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2720064, aafa.org/allergy-facts/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat