Prostreno.cz

Příznaky nedostatku důležité mědi v těle

Padají vám vlasy, často vás postihuje nepříjemná bolest kloubů a neobejdete se bez teplých ponožek? S největší pravděpodobností postrádáte minerál, na který sázejí nervy i krevní oběh.

Měď. Nikdy jste nepřemýšleli o tom, k čemu vlastně „slouží“? Určitě nejste jediní. Tento prvek podporuje přijímání železa z trávicího traktu, přičemž ulehčuje jeho vstřebávání. Rovněž se podílí na syntéze hemoglobinu, účastní se tvorby kostí a povzbuzuje aktivitu enzymů. Důležitý je také pro svaly, nervy a jaterní funkce (1). Jak se pozná, že vám zoufale schází? Tyhle signály berte jako varování (2)!

Nadměrné vypadávání vlasů se nevyplácí podceňovat

Přestože drtivá většina lidí má podezřelý úbytek hřívy úzce spjatý se stresem, přísnou dietou či špatně zvolenou kosmetikou, není vyloučeno, že důvodem této patálie je dlouhodobá „podmíra“ jmenovaného minerálu. Odborníci zastávají názor, že pro zdravou pokožku hlavy a kvalitu koruny krásy je naprosto klíčový. Při čem dalším zpozornět?

Zimomřivost. Není to váš případ?

Venkovní teploty se pohybují okolo příjemných 25 stupňů, pro vás jsou však teplejší ponožky naprostou nutností. Je s vámi snad něco špatně? Jak se to vezme.

„Chladnost v končetinách je vlastně důkazem, že lidské tělo je neuvěřitelně chytré, neboť z bezpečnostních důvodů odvádí krev k životně důležitým orgánům, zejména k srdci a mozku. Jedincům, kterým je stále zima, doporučuji navýšit příjem sezamových semínek, avokáda, ořechů, kapusty a mořských plodů. Tyto potraviny jsou bohatými zdroji mědi. Její optimální množství je totiž pro krevní oběh naprosto klíčové,“ vysvětluje americká lékařka a zároveň výživová poradkyně Alyssa Tucci.

Častá bolest kloubů, která vás deprimuje

Opakují se u vás obtíže s pohybovým aparátem, a to se železnou pravidelností? Je docela dost možné, že váš organismus se tímto způsobem „dovolává“ mědi. Její nedostatek podle závěrů několika nezávislých studií nejenže negativně ovlivňuje celkový stav kloubů, ale také podstatně zvyšuje riziko artritidy.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Copper, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5637704/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat