Prostreno.cz

Bohaté zdroje bílkovin, které v jídelníčku nevynechávejte

Chcete mít silnější imunitu a štíhlé křivky? Soustřeďte se na proteiny. Ty si z obchodu můžete přinést prostřednictvím chřestu, čočky, dýňových semínek nebo špenátu. Uvedené dary přírody pomohou i vašemu trávení a kostem!

Proč jsou bílkoviny tolik důležité? To je otázka, na kterou mnozí neumějí odpovědět. Proteiny slouží jako zdroj energie a oceníte je při budování svalové hmoty. Také mají přímý vliv na imunitu, regulují hladinu cukru v krvi, podílejí se na tvorbě protilátek a zasahují do produkce hormonů. Nelze opomenout, že bývají spojovány i se zpomaleným stárnutím a rychlejším hubnutím. Odkud je získat? Zde jsou hned čtyři možnosti.

Chřest jako všestranný přítel

Chřest je považován za účinný čisticí prostředek, jenž dokáže „uklidit“ celou cévní soustavu. Je to díky vysokému podílu minerálů, vlákniny a vitaminů, konkrétně pak B1, B2, C, K a E. Rostlina, na níž si pochutnávali již naši předci, zároveň předchází vzniku krevních sraženin a reguluje vysoký krevní tlak. Ovšem jako neskromná zásobárna výše zmíněných živin funguje také! Tedy alespoň podle odborníků, kteří její pravidelnou konzumaci jenom doporučují.

Čočka. Vezměte ji na milost

Je to už pár let, co se luštěninám vyhýbáte? To je velká škoda, protože se tak dobrovolně připravujete nejen o bílkoviny, kterých v jednom šálku naleznete celých 18 gramů, ale i o zajímavé výhody. Tato luštěnina je skvělým parťákem při odtučňovacích kúrách, zatímco předchází chudokrevnosti i osteoporóze. Málokdo tuší, že je rovněž lékem na silnou menstruaci, průjmy a infekce.

Špenát, zelená pro dobrou kondici

A teď se přiznejte, kdy jste špenát měli naposledy? Možná je nejvyšší čas pozvat ho zase ke stolu. Vychvalovaný zelenáč poskytne neskromné množství bílkovin, přičemž díky vysokému podílu hořčíku zachová optimální srdeční rytmus. Nelze mu odepřít ani to, že prospívá vidění, posiluje kosti a představuje prevenci rakoviny.

Dýňová semínka? Ani jedno nazmar

Že dýně patří na seznam zdravých potravin, to už se ví dávno. Ale ani její semínka nejsou k zahození! S pomyslnou otevřenou náručí je přivítá kardiovaskulární systém i trávení. Také zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a pozitivně ovlivňují mozkové funkce. Ve výčtu benefitů nesmí chybět ani skutečnost, že z jednoho šálku získáte něco kolem deseti gramů bílkovin.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat