Prostreno.cz

Špenát není jen na svaly. Chrání třeba i oči

Špenát (Spinacia oleracea) je jednou z nejpopulárnějších zelených listnatých rostlin na světě, protože je bohatým zdrojem minerálů, vitaminů, pigmentů a fytonutrientů. Vzhledem k široké škále účinků na zdraví se doporučuje tuto zeleninu konzumovat pravidelně. Což věděl už i Pepek námořník. Tušili jste ale, že chrání oči před UV zářením?

Draslík, zinek, hořčík, železo, vápník, folát, niacin, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, ale také thiamin nebo riboflavin. Tohle všechno nabízí neobyčejný špenát. Jak působí i na vaše zdraví?

Zlepšuje zrak

Helen M. Rasmussen, vědecká pracovnice z anglické Cambridgeské univerzity, ve své zprávě z roku 2013 odhalila, že špenát je bohatým zdrojem beta-karotenu, luteinu a xanthenu, z nichž všichni jmenovaní jsou prospěšní pro zrak. Protizánětlivé vlastnosti těchto zelených rostlin mohou snížit oteklost nebo podráždění očí. Lutein a zeaxanthin také působí jako silné antioxidanty, čímž zabraňují poškození očí před krutými účinky UV záření, které mohou vést k šedému zákalu i makulární degeneraci.

V článku nazvaném „Věkem podmíněná makulární degenerace a nedávný vývoj“, který publikoval časopis Post Graduate Medical Journal, se zase uvádí, že pacienti se špatným zrakem musejí konzumovat čerstvou zelenou listovou zeleninu, konkrétně špenát, protože právě on obsahuje karotenoidy a antioxidanty působící pro glaukomu. (Glaukom je oční vada oka, která způsobuje poškození (odumírání) zrakového nervu uvnitř oka.)

Poskytuje neurologické výhody

Fernando Gómez-Pinilla, vědecký pracovník na katedře neurochirurgie a fyziologických věd z americké Kalifornské univerzity, naznačuje, že špenát s vysokou antioxidační schopností je spojen s mitochondriální aktivitou, která je zodpovědná za ovlivňování kognitivních funkcí. Několik složek této zeleniny, jako je draslík, folát a různé antioxidanty zkrátka a dobře poskytují neurologické výhody pro lidi, kteří ji pravidelně konzumují. Folát snižuje výskyt Alzheimerovy choroby, draslík je nedílnou součástí zdraví mozku, jenž si odborníci spojují se zvýšenou kognitivní, koncentrační a nervovou aktivitou.

Uvolňuje příznaky hemofilie

Vitamin K ve špenátu je nápomocen při srážení krve produkcí protrombinu a zmírňuje tak symptomy hemofilie. Výborně se hodí k potlačení nadměrného krvácení, udržuje také činnost jater stimulací tvorby glykogenu.

Udržuje v normě krevní tlak

Špenát má před tepelným zpracováním velmi vysoký obsah draslíku a sodíku. Toto složení minerálů je velmi prospěšné pro pacienty s vysokým krevním tlakem, protože draslík snižuje a sodík zvyšuje krevní tlak. Folát přítomný ve špenátu také přispívá ke snížení hypertenze a uvolňuje krevní cévy při zachování správného průtoku krve. (Snížením krevního tlaku a zmírněním napětí cév a tepen můžete snížit stres na kardiovaskulární systém a zvýšit okysličení na orgánové systémy těla.) Ještě stále se vám špenát zdá jako pár „bezduchých“ zelených lístků?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat