Prostreno.cz

Kopřivová semínka podpoří sexuální touhu

Nestihli jste si nasbírat a nasušit kopřivy? Nevadí, vydejte se na sběr zdravých kopřivových semínek. I ona prospějí vašemu zdraví i sexuální touze!

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je v rostlinné medicíně základem už od starověku. Starověcí Egypťané ji používali k léčbě artritidy a bolesti dolní části zad, zatímco římští vojáci si ji otírali o sebe proto, aby zůstali v teple. Kopřivy se ideálně sbírají do poloviny května, konkrétně na svátek Žofie (15. 5.) Pak již obsahují příliš dusíkatých látek.

Pokud je někdo nestihl, lze přírodu trochu obelstít a staré kopřivy posekat. Ty nové, otavové, se již jako zásoba na zimu hodí. Je tu však ještě jedna možnost, jak z této bylinky získat cenné látky. Už jste slyšeli, jakou moc mají kopřivová semínka?

Zásoby bez trhání

Naši předkové znali jejich afrodiziakální účinky již někdy před 2000 lety. Semínka se přitom dají konzumovat čerstvá i sušená a většinou se nakládají do medu. Skvělá jsou však i přidaná například do jogurtu nebo salátu. Získávají se tak, že kopřivu nakloníte nad misku a křupavý poklad jednoduše vydrolíte. (Jde-li to hůř, kopřiva je ještě v květu a není pro sběr semínek vhodná doba.) Semínka jsou plná vitaminů A, B, C a E, pochlubit se však mohou i draslíkem, vápníkem, železem, chlorofylem a karotenoidy. A co dělají s organismem?

Malá, ale silná!

Dávno se věřilo, že pozitivně ovlivňují zdraví prostaty a povzbuzují libido, jak již bylo řečeno. Nedá se přehlédnout ani jejich povzbuzující vliv při únavě a snížené výkonnosti způsobené stresem. Vynachválit si je nemohou také pacienti s artrózou, záněty močových cest a zánětlivým onemocněním střev. Lidové léčitelé je zároveň doporučují pro úpravu hladiny krevního cukru, podporu funkcí jater a žlučníku a v neposlední řadě i prevenci ledvinových kamenů.

Je libo víno, nebo radši med?

Kromě nakládání semínek do medu (na 1 litr medu stačí asi 75 gramů), se osvědčilo i léčivé víno. 50 g kopřivových semen rozdrťte ve hmoždíři a přelijte 3/4 litrem přírodního bílého vína. Tuto směs nechte 10 dnů stát a občas ji řádně promíchejte. Poté víno přeceďte (vystačíte si s kávovým filtrem nebo bavlněnou plenou). V případě, že se tato směs rostlinnými částmi zakalí, okamžitě ji povařte a znovu přefiltrujte.

Skladovací lahev je přitom třeba vypláchnout roztokem jedné čajové lžičky kyseliny citronové na ½ litr horké vody. Do vína ještě přidejte 100 g čistého včelího medu nebo ovocného cukru. Pečlivě uzavřenou láhev uložte do ledničky, kde vydrží asi měsíc. Denně vypijte maximálně 3 likérové skleničky vína.

Zdroj: www.botanicalartspress.com/blog/2014/10/1/nettle-seed-super-food, www.medicinenet.com/what_are_the_benefits_of_nettle/article.htm





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat