Prostreno.cz

Parťákem pro pevné zdraví je obyčejný med s citronem

Med a citron. Dvě naprosto skvělé potraviny je pro zdraví vhodné pravidelně a poctivě párovat. Z masky i nápoje budete křičet nadšením. A to hned z několika důvodů!

Med je hustá, zlatá tekutina, vyráběná hlavně včelou medonosnou, přičemž pochází z nektaru květin. Citron zase představuje malé, žluté ovoce pěstované pro svou jedinečnou koláčovou chuť a používané jako ochucovadlo v potravinách, zákuscích, pečeném zboží a alkoholických nápojích (1).

Mnoho lidí dává přednost medu, na rozdíl od granulovaného cukru nebo jiných sladidel, protože tato čistá sladká látka má působivé antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti a poskytuje také malé množství dalších důležitých vitaminů a minerálů, mimo jiné riboflavin, železo, zinek, vitamin B6 a vlákninu (1).

Zlato a slunce

Citronová šťáva zase má účinnou látku zvanou kyselina citronová, která se běžně používá jako čisticí prostředek, neboť vyniká silnými antibakteriálními a antiseptickými vlastnostmi. Citrony, citronová šťáva a citrónový éterický olej jsou také důležité pro alternativní medicínu, a to vzhledem k vysokým hladinám antioxidantů a fytonutrientů přítomných v tomto ovoci. Obecně platí, že med i citron jsou příjemnými potravinami samy o sobě, nicméně spojí-li se, stávají se silnějšími (2).

Stačí například smíchat jednu polévkovou lžíci medu a šťávu z poloviny vylisovaného citronu. Tato směs se aplikuje na tvář a nechává působit 30 minut. Po aplikaci je pleť čistá, hydratovaná a zdravá! Co se týče přímé konzumace tohoto zázraku, tak kombinace medu a citronu poskytuje protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a stimulační účinky (2). Tohle všechno umí!

Detoxikujte tělo

Bylo prokázáno, že medo-citronová voda zvyšuje peristaltický pohyb střev a zabraňuje hromadění nebezpečných bakterií. Kromě toho je schopna podporovat močení a jako diuretikum urychluje vylučování toxinů z těla (2).

Podporuje hubnutí

Přestože je v kombinaci těchto dvou zdravých látek hodně cukru, na kalorie to tak špatné není. Hustota minerálů a vitaminů způsobuje, že se tělo brzy cítí plné. Přičtěte k tomu podporu metabolismu, jenž se od této směsi očekává, a máte perfektní pomoc při hubnutí (3). (Citráty nalezené v citronech jsou důležitou součástí metabolického procesu v těle.)

Zklidnění dýchacích cest

Med a citron se nesmírně hodí, když trpíte bolestmi v krku, kašlem nebo jiným onemocněním dýchacích cest. Uvedený nápoj zklidní dýchací cesty a zabrání jejich podráždění, které může snížit nutkání ke kašlání. Zároveň podpoří imunitní systém a zabrání šíření bakteriálním a virovým infekcím v dýchacím systému (3).

Pomoc při trávení

Antibakteriální schopnosti medu a citronu je předurčují jako vynikající tonikum pro žaludek. Zkrátka a dobře, kombinace těchto dvou potravin odstraní nebezpečné bakterie ze žaludku a zažívacího traktu, ale také díky kyselosti citronu, urychlí trávicí proces. Pití medovo-citronové vody zároveň stimuluje produkci žluči, jenž dále podporuje trávicí proces (3). Nehodí se tohle i během dovolených?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6403313/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4910284/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat