Prostreno.cz

Přírodní prostředky na problémy se zvětšenou prostatou

První problémy s prostatou většina mužů zaznamená už po 50. roce života. Co dělat, když se tahle předstojná žláza zvětšuje? Povolejte na pomoc kopřivu!

Prostata je součástí mužského reprodukčního systému. Jedním z jejích hlavních úkolů, spolu s dalšími orgány, je zásobovat sperma tekutinami. Pokud je nadměrně zvětšená, vede to k onemocnění známému jako benigní hyperplazie prostaty, což se prvotně projevuje ve formě častého močení, únikem moči nebo infekcí močového ústrojí. Existuje přitom několik možností léčby zvětšené prostaty (1).

V první řadě se doporučuje užívání alfa-blokátorů, které pomáhají uvolnit svaly prostaty a močového měchýře. Sluší se však uvést, že spolehnout se dá i na přírodní prostředky. Které?

Serenoa plazivá

Saw palmetto neboli serenoa plazivá je druh palmy s plazivým kmenem a vějířovitými listy. Vyskytuje se v jihovýchodních oblastech USA, zejména na Floridě a obecně se jedná o bylinný lék, jenž se po staletí používá v alternativní medicíně – i na symptomy způsobené zvětšenou prostatou. Lidová medicína se však od té moderní poměrně liší. Vědci i nadále zkoumají protizánětlivé a hormonálně blokující vlastnosti, které palmetto může mít v kombinaci s jinými léky. Dle výzkumníků se nejedná o žádný zázrak, což přímé zkušenosti „z lidu“ vyvracejí.

Beta-sitosterol

Beta sitosterol je rostlinný sterol neboli fytosterol. Nachází se v některých rostlinách a zastává podobnou funkci jako cholesterol u vyšších živočichů. Podle všeho beta-sitosterol má pozitivní vliv na zdraví prostaty a navíc nezpůsobuje žádné významné vedlejší účinky. Lékaři však stále neznají všechny dlouhodobé dopady této přírodní terapie.

Pygeum

Pygeum čili slivoň africká se v tradiční medicíně objevuje již od starověku. Často se využívá k léčbě močových problémů a na základě zjištění Kanadského urologického časopisu některé doplňky stravy s jejím obsahem skutečně pomáhají s vyprázdněním močového měchýře a průtokem moči. Jsou pro vás tyhle neznámé názvy a bylinky španělskou vesnicí? Možná radši přijmete starou dobrou kopřivu!

Kopřiva dvoudomá

Pro jednoho nenáviděný plevel, pro druhého poklad. Kopřiva dvoudomá, tedy konkrétně její kořen, Evropa moc dobře zná. Tato mocná bylinka se někdy používá v kombinaci s jinými přírodními léčbami, jako je pygeum nebo saw palmetto. Účinek na zdraví prostaty se tím zesiluje, nicméně nutno podotknout, že mezi vedlejší dopady konzumace kopřiv patří mírné rozrušení žaludku a kožní vyrážky. Na každého však tahle „žahavka“ působí jinak.

Buď jak buď, vědci také zjistili, že muži, jež jedí hodně ovoce a zeleniny, a to zejména té listové – v kombinaci s rajčaty, jsou na tom se zdravím prostaty o dost lépe.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK540987/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6139850/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat