Prostreno.cz

Vojenská strava vám zajistí postavu snů

Podepsala se dovolená nebo letní grilování na vaší postavě? Přejděte na vojenský režim a vraťte se k tělu svých snů! Nebo je to celé pouhý nesmysl?

Vojenská strava vyžaduje, aby lidé dodržovali nízkokalorickou dietu po dobu tří dnů a poté se vrátili k pravidelnému stravování trvajícímu čtyři dny. Během oněch tří perných dnů se vojenská strava omezuje na určitý denní příjem kalorií, konkrétně v hodnotě 1400, 1200 a 1100 kalorií. Navzdory svému názvu tato dieta nesouvisí s tím, jak jedí lidé v armádě!

Stravovací plán a nákupní seznam

Níže je třídenní jídelní plán, který je uveden na webových stránkách podporujících vojenskou stravu. Po celý den se pije voda, dovolené jsou 1–2 šálky černé kávy nebo čaje. A sluší se uvést, že některé položky lze nahradit jinými.

Den 1.

Snídaně: půl grapefruitu, jeden kousek toastu, 2 polévkové lžíce arašídového másla, v ideálním případě bez obsahu soli a cukru, 1 šálek kávy nebo čaje s kofeinem.

Oběd: půl šálku tuňáka, jeden kousek toastu, 1 šálek kávy nebo čaje s kofeinem.

Večeře: 80 gramů jakéhokoli masa, 1 šálek zelených fazolí, půl banánu, jedno malé jablko a 1 šálek vanilkové zmrzliny.

Den 2.

Snídaně: jedno vejce, jeden kousek toastu, půl banánu.

Oběd: jedno vařené vejce, 1 šálek tvarohu, pět slaných sušenek.

Večeře: dva libové párky, 1 šálek brokolice, půl šálku mrkve, půl banánu, půl šálku vanilkové zmrzliny.

Den 3.

Snídaně: pět slaných sušenek, jeden plátek sýru čedar, jedno malé jablko.

Oběd: jedno vařené vejce, jeden kousek toastu.

Večeře: 1 šálek tuňáka, půl banánu, 1 šálek vanilkové zmrzliny.

Pro a proti. A jak je to se zdravím?

Dodržování třídenního vojenského stravovacího plánu může způsobit několik potenciálních problémů, mezi které patří omezený příjem živin. Párky, sýr či sušenky také obsahují poměrně dost soli. (Navíc konkrétně párky jsou ze zpracovaného masa, jež je plné nasycených tuků a sodíku. Naštěstí existuje i varianta jídelníčku pro vegetariány.) Denní jídelní plán zároveň zahrnuje vanilkovou zmrzlinu s vysokým obsahem přidaného cukru. (Zmrzlinu však lze nahradit čerstvým ovocem a i v jiných případech si člověk poradí.)

Doporučený jídelní plán na čtyři dny volna umožňuje konzumovat širokou škálu zeleniny a ovoce a zahrnuje také celá zrna, luštěniny a různé volby jídel. Je však nutné udržet svůj příjem pod 1500 kalorií denně. Podle vědců dodržování vojenské stravy může být v krátkodobém horizontu efektivní a neškodné, avšak z dlouhodobého hlediska se nedoporučuje.

Zdroj: healthline.com/nutrition/the-military-diet-101, everydayhealth.com/diet-and-nutrition/diet/military-diet-review-beginners-guide-day-plan/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat