Prostreno.cz

Silné protizánětlivé potraviny vhodné pro každodenní konzumaci

Všechny potřebné živiny a vitaminy můžete získat z pestré stravy. Máme pro vás hned několik nadupaných potravin, které mají silné protizánětliví vlastnosti. Jak se říká, „prevence není nikdy dost“!

Zánět může být dobrý i špatný. Na jedné straně pomáhá našemu tělu zvýšit obranyschopnost a na druhé straně může chronický zánět vést k růstu hmotnosti a způsobit i závažné onemocnění. Stres, zánětlivé potraviny a nízká úroveň aktivity to všechno může riziko zánětu jen zvyšovat. Zabojujte proti zánětům a zařaďte na jídelníček tyto silné spojence.

Bobule a drobné ovoce

Bobule jsou malé plody, které jsou plné vlákniny, vitaminů a minerálů. Ačkoli existují desítky odrůd, mezi ty nejoblíbenější patří jahody, borůvky maliny či ostružiny.

Bobule obsahují antioxidanty zvané antokyany. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko onemocnění, spojené se záněty, snižují riziko srdečních chorob a celkově posilují imunitní systém.

Hrozny

Hrozny jsou jedním z nejlepších zdrojů resveratrolu a také obsahují antokyany. Tyto protizánětlivé sloučeny mohou snížit riziko srdečních chorob, cukrovky, obezity, Alzheimerovy choroby a očních poruch.

Tučné ryby

Mastné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a mastných kyselin EPA a DHA s dlouhým řetězcem, které mají silné protizánětlivé účinky. Ačkoli všechny druhy ryb obsahují některé omega-3 mastné kyseliny, mezi nejlepší zdroje patří například losos, sardinky, sleď, makrela a ančovičky.

EPA a DHA snižují zánět, který může vést k metabolickému syndromu, srdečnímu onemocnění, cukrovce a onemocnění ledvin. Vaše tělo metabolizuje tyto mastné kyseliny na sloučeniny zvané resolviny a protectin D1, které mají protizánětlivé účinky.

Brokolice

Brokolice je jedním z nejlepších zdrojů sulforafanu, antioxidantu se silnými protizánětlivými účinky, konkrétně bojuje se zánětem snížením hladiny cytokinů. Tento antioxidant najde také v květáku, růžičkové kapustě a ostatní brukvovité zelenině.

Papriky a chilli papričky

Chilli papričky a papriky jsou bohaté na kvercetin, kyselinu sinapovou, kyselinu ferulovou a další antioxidanty se silnými protizánětlivými účinky. Navíc jsou přímo nabité vitaminem C, dále obsahují antioxidant zvaný quercetin, který eliminuje buňky poškozené oxidačním stresem.

Avokádo

Avokádo nabízí různé užitečné sloučeniny, které chrání před zánětem a mohou snížit riziko rakoviny. Je plné draslíku, hořčíku, vlákniny a zdravých mononenasycených tuků. Obsahuje také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojeny právě se sníženým rizikem rakoviny.

Zelený čaj

Vysoký obsah EGCG (Epigalokatechin galát), který je přítomný v zeleném čaji, má právě na svědomí protizánětlivou aktivitu a chrání buňky před poškozením. Snižuje riziko srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších zánětlivých onemocnění.

Houby

Přestože po celém světě existují tisíce druhů hub, jen několik z nich je jedlých a komerčně pěstovaných. Mezi ně patří například žampiony Portobello (Pečárka dvouvýtrusá) a shiitake. Houby mají velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na selen, měď a vitaminy skupiny B. Obsahují také fenoly a další antioxidanty, které poskytují organismu silnou protizánětlivou ochranu.

Kurkuma

Kurkuma je koření se silnou zemitou chutí, které se často používá k přípravě kari a dalších indických pokrmech. Navíc se může pochlubit silnou protizánětlivou látkou zvanou kurkumin. Podle vědecké studie jeden gram kurkuminu denně v kombinaci s piperinem z černého pepře způsobil u lidí s metabolickým syndromem významné snížení zánětlivého markeru CRP. (Studie publikovaná v r. 2015 společností Elsevier Ltd a Evropskou společností pro klinickou výživu a metabolismus.)

Kurkuma je účinná při snižování zánětů souvisejících s artritidou, cukrovkou a dalšími nemocemi. Užívání doplňků obsahujících izolovaný kurkumin je mnohem účinnější. Doplňky kurkuminu jsou často kombinovány s piperinem, což může zvýšit absorpci kurkuminu až o 2000%.

Rajčata

Rajčata jsou vynikajícím zdrojem lykopenu, který může eliminovat záněty a ochránit před vznikem zhoubného nádoru. Rajčata mají také vysoký obsah vitaminu C a draslíku. Abyste z rajčat vytěžili živiny na maximum, je třeba konzumovat je s kvalitním tukem, například olivovým olejem, tím zvýšíte absorpci živin včetně důležitého lykopenu. Je to proto, že lykopen je karotenoid, živina rozpustná v tucích.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods#TOC_TITLE_HDR_4, www.eatthis.com/anti-inflammatory-foods/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat