Prostreno.cz

Namixujte si vlastní zdravou snídani

Snídáte pravidelně, ale dochází vám inspirace? Máme pro vás seznam potravin, které jsou pro první ranní jídlo jako stvořené. Namixujte si vlastní zdravou snídani. Z těchto potravin si vybere každý.

Výživná a vyvážená snídaně vám dodá energii do nového dne a zároveň zabrání tomu, abyste během dne snědli příliš mnoho jídla. Většina lidí, kteří mají zdravé ranní stravovací návyky, netrápí nadváha ani obezita. Tak proč se k nim nepřidat? A co by vám nemělo chybět na seznamu?

Vejce

Vejce jsou nepopiratelně zdravá a chutná. Pro představu tři velká vejce navíc poskytují asi 20 gramů vysoce kvalitní bílkoviny. Studie prokázaly, že konzumace vajec při snídani zvyšuje pocit sytosti, snižuje příjem kalorií při konzumaci dalšího jídla a pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Žloutky navíc obsahují lutein a zeaxantin . Tyto antioxidanty pomáhají předcházet očním poruchám, jako je katarakta a makulární degenerace. Vejce jsou také jedním z nejlepších zdrojů cholinu, velmi důležité živiny pro zdraví mozku a jater.

Řecký jogurt

Řecký jogurt má vysoký obsah bílkovin, pomáhá snižovat chuť k jídlu a může napomáhat hubnutí. Jak je prokázáno proteiny vás zasytí na mnohem delší dobu než tuky a sacharidy. Plnotučný jogurt navíc obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která napomáhá odbourávat tuky a je prospěšná pro naše zdraví.

Některé typy řeckého jogurtu jsou dobrým zdrojem probiotik, jako jsou bifidobakterie, které jsou důležité pro správnou funkci střev.

Jedním z podceňovaných mléčných výrobků je tvaroh, který je taktéž velmi bohatý na bílkoviny a pro zdravou snídani je jako stvořený.

Káva

Šálek kávy je skvělý způsob, jak začít svůj den. Kofein zlepšuje náladu, bdělost a duševní výkon. Těchto účinků můžete dosáhnout i při konzumaci malého množství kofeinu. Denní dávka kofeinu by se měla pohybovat od 38 do 400 mg denně, aby se maximalizovaly přínosy kofeinu a zároveň minimalizovali vedlejší účinky. To jsou zhruba 3 šálky kávy denně.

Kromě toho kofein také podporuje metabolismus a spalování tuků. Dále je také káva bohatá na antioxidanty, které snižují zánět, chrání buňky a snižují riziko cukrovky a onemocnění jater.

Zelený čaj

Zelený čaj patří mezi nejzdravější nápoje vůbec, má mnoho zdravotních účinků. Obsahuje antioxidant zvaný EGCG, který prospívá mozku a nervovému systému. Také obsahuje kofein, který zlepšuje bdělost, náladu a zrychluje metabolismus. Zelený čaj může být obzvláště nápomocný při cukrovce, při pravidelné konzumaci reguluje hladinu cukru v krvi.

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou nejlepší volbou pro milovníky obilovin, jsou bohaté na beta-glukanovou vlákninu, která snižuje cholesterol a zvyšuje pocit sytosti. Oves je také bohatý na antioxidanty, které chrání přítomné mastné kyseliny před žluknutím. Tyto antioxidanty mohou také prospívat zdraví srdce a snižovat krevní tlak.

Bobuloviny a drobné ovoce

Tyto malé plody, jako jsou borůvky, maliny, jahody, ostružiny či rybíz jsou velmi bohaté na antioxidanty zvané antokyany, které chrání vaše srdce, snižují cholesterol a podporují pevné a pružné cévy. Navíc mají nižší obsah cukru než většina ovoce a zároveň vyšší obsah vlákniny.

Celkově veškeré ovoce je dobrým zdrojem vitaminů, draslíku a vlákniny, včetně antioxidantů. Citrusové plody mají navíc velmi vysoký obsah vitamínu C, který je klíčový pro imunitní systém.

Ořechy

Ořechy jsou skvělým doplňkem vaší snídaně, zasytí a zároveň snižují riziko srdečních chorob, regulují krevní cukr a posilují paměť.

Ovoce

Ovoce je dobrým zdrojem vitaminů, draslíku a vlákniny. Obsahuje také antioxidanty, které mohou pomoci snížit riziko onemocnění. Citrusové plody mají také velmi vysoký obsah vitaminu C, který je klíčový pro imunitní systém.

Zdroj: greatist.com, downshiftology.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat