Prostreno.cz

Zdravý zázvor zapojte do stravy ihned po ránu

Snídaně je důležitým jídlem dne a měla by být bohatá na živiny všeho druhu. Díky zázvoru si hned z rána doplníte spoustu potřebných vitaminů a minerálů, nastartuje váš metabolismus a zároveň má silné protizánětlivé účinky.

Zázvor obsahuje vitaminy A, B1, B2, C, E, a z minerálních látek – sodík, hořčík, fosfor, draslík, vápník, železo. Jednou ze stovek látek prospěšných pro naše zdraví nesmíme opomenou také gingerol. A jak zapojit zázvor rovnou při snídani?

Kořeněný šálek kávy

Káva a zázvor vytvářejí jedno silné duo bojující proti volným radikálům, zejména proto, že káva je jedním z největších zdrojů antioxidantů na světě. Chcete-li si ráno rovnou splnit svoji dávku vitaminů, jednoduše přidejte do kávy mletý zázvor (až 1 čajovou lžičku na šálek) nebo si připravte jemenský nápoj qishr. Tento tradiční nápoj se připravuje z Cascary (sušené červené slupky z kávových třešní) a zázvoru (někdy je přidávána i skořice), káva je jemně pikantní a velmi chutná, napomáhá nastartovat metabolismus a je prospěšná pro celý trávicí trakt.

Zázvorový čaj pro doplnění vitaminu C

Zázvorový čaj je oblíbený nápoj pro zahřátí během chladné zimy, ale i v letních dnech přináší spoustu benefitů. Zázvorový čaj zklidňuje žaludek, má protizánětlivé a analgetické účinky, které zmírňují svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů. Zázvorový čaj také oceníte během bolestivé menstruace a při migréně. V neposlední řadě zmírňuje i ranní nevolnosti způsobené těhotenstvím. Můžete ho užívat první 3 měsíce těhotenství, pro těhotné ženy je doporučená denní dávka 4 gramy čerstvého zázvoru.

Zázvorové máslo

Jemně nastrouhaný zázvor můžete přidat také do másla. Objevíte tak nový chuťový rozměr a propašujete do své stravy více živin.

Zázvorový sirup

Propadli jste trendu palačinek s javorovým sirupem? Zkuste ho příště vyměnit za zázvorový, který je mnohem zdravější! Zázvorový sirup využijete nejen při přípravě nápojů, ale skvěle se také hodí právě na palačinky, vafle, k ochucení ovesných vloček nebo ho můžete využít při sladkém i slaném pečení. Zázvorová šťáva je také skvělá k přípravě salátových dresinků.

Zázvorová marmeláda

Mimo sirupu můžete také zakoupit zázvorovou marmeládu, která se povětšinou míchá spolu s citronem, tato kombinace je velmi lahodná a také přínosná pro naše zdraví. I když marmeláda projde varem, přesto si zachová část vitaminu C, který je klíčový pro náš imunitní systém.

Pokud byste marmeládu připravovali doma, pamatujte že při zpracováním se snižuje obsah vitaminu cca o 10 % za každých 5 minut vaření. Takže čím kratší dobu bude marmeláda procházet varem tím lépe. Vitaminy také uchráníte tím, že marmeládu nalijete horkou do skleniček a otočíte dnem vzhůru, další tepelnou konzervací byste si vitaminy jen ničili.

Zdroj: www.everydayhealth.com/diet-nutrition/diet/ginger-nutrition-facts-health-benefits-alternative-uses-more/, www.verywellfit.com/health-benefits-of-ginger-89213





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat