Prostreno.cz

Proč je dobré jíst jen do dvou hodin odpoledne

Jíte převážně v první polovině dne? Tak to děláte jedině dobře! Čím dřív totiž zaplníte svůj žaludek, tím víc omezíte svoji chuť k jídlu. A která odpolední hodina je již pro konzumaci potravin tabu?

Říká se, že o oběd byste se měli podělit se svým přítelem a večeři nechat nepříteli. No, něco na tom bude. Nový výzkum potvrzuje, že přesun jídla do první fáze dne může pomoci hubnutí. Zjistilo se také, že úbytek hmotnosti způsobený tímto stylem stravováním omezuje chutě na sladké a potlačuje další nežádoucí stavy.

Prastarý systém přežití

Ve skutečnosti článek, který se objevil v odborném časopise Obesity, poukazuje na to, že lidé by měli jíst pouze od osmé hodiny ranní do druhé hodiny odpolední. „Zdá se, že synchronní stravování s cirkadiánními rytmy má na svědomí snížení tělesné hmotnosti a zlepšení metabolického zdraví,“ uvádějí autoři studie z Alabamské univerzity sídlící v americkém Birminghamu, kteří porovnali dvě skupiny lidí.

Ta jedna měla po čtyři dny tři porce potravin rozložených do celého dne. Druhá skupina se stejným množstvím jídla se stravovala pouze do druhé hodiny odpolední. Tento systém výzkumníci nazvali mechanismem starověkého přežití, jen může přispět k epidemii obezity.

Cítím se dobře a hubnu

Čtvrtý den experimentu účastníci podstoupili sérii testů v dýchací komoře za účelem měření jejich metabolismu. Sledování se týkalo množství spálených kalorií, tuku, uhlohydrátů a bílkovin. Účastníci také hodnotili různé aspekty chuti k jídlu – jako je hlad, touha, schopnost konzumace a pocit sytosti. Ze vzorků krve a moči, které účastníci „věnovali“ vědcům ráno a večer, byl tým schopen posoudit i hladiny hladových hormonů.

Výsledky ukázaly, že spalování kalorií se mezi skupinami příliš nelišilo. Ale ti jedinci, kteří jedli jen do uvedené druhé hodiny, zbavili své tělo, tedy v porovnání se svými kolegy, většího množství tuku. Výzkumníci však varují, že zjištění týkající se spalování tuků jsou předběžná, a vyžadují další studii, která by ověřila a s konečnou platností potvrdila jejich strategii. „Máme však podezření, že pro většinu lidí může být podobné načasování jídla užitečné pro hubnutí nebo udržení jejich váhy,“ podotýká výživová specialistka a zároveň hlavní autorka studie Courtney M. Peterson.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat