Prostreno.cz

Jak mohou i sladké banány pomoct s hubnutím

Banány jsou zdravým doplňkem vyvážené stravy, protože poskytují řadu důležitých živin. Navíc patří ke slušným zásobárnám vlákniny. Jste v redukčním režimu, a proto se jim vyhýbáte? Děláte velkou chybu!

Přestože konzumace banánů nemůže přímo vést k hubnutí, některé vlastnosti těchto plodů mohou člověku pomoci snížit nadýmání, kontrolovat chuť k jídlu a nahradit zpracované cukry. Rozhodně z nich nemějte strach!

Když on je tak sladký!

Uvedené chutné žluté plody jsou domovinou hlavně pro vlákninu. Střední banán obsahuje 3,07 g této živiny, což je jedině k užitku. Výzkumy dokazují souvislost mezi vyšším příjmem vlákniny a nižší tělesnou hmotností. Ve skutečnosti z výsledků 50 studií vyplývá, že zvýšení denního příjmu vlákniny o 14 gramů vede ke snížení celkového příjmu energie o 10 procent, což ve výsledku představuje dva kilogramy tuku během 4 měsíců.

Vláknina však také může stabilizovat hladinu cukru v krvi, stejně jako postavit do latě hladinu cholesterolu. (Nezralé zelené banány obsahují rezistentní škrob. Tento odolný škrob je uhlohydrát, který se v tenkém střevě snadno nerozkládá. Místo toho prochází do tlustého střeva, takže že nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Poté v tlustém střevu fermentuje a stimuluje růst dobrých bakterií.) Už jen to samo o sobě nezní špatně. A jak je to s ostatními kladyi?

Klidné nervy, regenerace svalů i fyzický výkon

Lidé nejčastěji spojují banány s vysokým obsahem draslíku a spoustou živin, které jsou pro tělo důležité. Doporučený denní příjem draslíku je přitom 2600 miligramů pro dospělé ženy a 3400 mg pro dospělé muže. Střední banán se může pochlubit množstvím 422 mg této látky, což odpovídá asi 12 % doporučeného denního příjmu. Víte, proč o tuto živinu stát?

Draslík reguluje hladinu sodíku v těle, což může snižovat krevní tlak. Zároveň pomáhá předcházet srdečním onemocněním a cévní mozkové příhodě. Je také zásadní pro zdraví ledvin a eliminuje riziko vzniku ledvinových kamenů. Ovšem v banánech je k mání i hořčík. (Střední kus obsahuje 32 mg hořčíku, což je asi 8 % doporučené denní dávky.)

Rovnice příjem – výdej

Hořčík je nezbytný pro produkci energie, fungování nervového systému, regulaci krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Flavonoidy a hořčík v banánech zlepšují citlivost na inzulin a snižují riziko inzulinové rezistence. Co se týče energie, tak je toto ovoce jejím velkým zdrojem. Podporuje vytrvalost a má podobný účinek jako uhlohydrátový nápoj. Celkově by tedy lidé, kteří chtějí zhubnout, měli zvážit, kolik banánů za den snědí – v porovnání s tím, jakou energii vynaloží. Platí však, že se jedná o zdravou a výživnou potravinu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat