Prostreno.cz

Příjem omega-3 mastných kyselin je třeba mít pod kontrolou

Na omega-3 mastné kyseliny se dnes klade velký důraz. Prospívají kognitivním funkcím, snižují riziko obezity a cukrovky. Načerpáte je z vajec, mandlí nebo chia semínek?

Omega-3 mastné kyseliny. Víte, že si je tělo nedokáže vytvořit samo? Nezbývá tedy nic jiného, než je přijímat z vnějších zdrojů. A to zodpovědně, neboť mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a zlepšují paměť. Souběžně snižují riziko kardiovaskulárních i chronických chorob a předcházejí obezitě. Je o nich také známo, že výrazně omezují pravděpodobnost vzniku diabetu. Tedy alespoň takhle to sdělují závěry výzkumu (1) amerických vědců z Harvardovy univerzity.

Podmíra jako předzvěst katastrofy

Odborníci působící na výše zmíněné vzdělávací instituci se dokonce netají názorem, že nedostatek uvedených živin je jednou z deseti nejčastějších světových příčin úmrtí. Odkud je ale získat? Pokud si myslíte, že jejich zdrojem jsou pouze tučné ryby, jste na omylu. Tyhle blahodárné látky totiž naleznete i v těchto potravinách. A to v bohatém zastoupení!

Vejce. Na ně můžete vsadit

Celá léta byla vejce označována za gastronomického nepřítele, protože jejich vysoký obsah cholesterolu prý škodí srdci. Nedávno však lékaři naprosto změnili názor s tím, že jsou naopak prospěšná, jelikož chrání před rakovinou, slepotou i duševními chorobami. Buď jak buď, jedno se jim odepřít nedá. Platí za neskromnou zásobárnu jmenovaných kyselin!

Lněná, nebo chia semínka. Vyberte si

Chcete-li mít hladinku omega-3 mastných kyselin pod kontrolou, vezměte na milost semínka. Ať už zvolíte chia nebo ta lněná, obě varianty vám věnují, co potřebujete. Kromě toho tito malí patroni dobré kondice pomáhají regulovat hormonální nerovnováhu a zefektivňují činnost celého trávicího systému. To se hodí vždycky, nebo snad ne?

Nezapomínejte ani na mandle

Že jsou mandle tučné a škodlivé? Nebuďte k nim tak přísní. Americká studie publikovaná v časopise zaměřeném na obezitu prokázala, že konzumenti těchto ořechů mají nižší index tělesné hmotnosti. Tedy alespoň oproti jejich odpůrcům. Kromě toho, že vás křupavá pochoutka obohatí o omega-3 mastné kyseliny, dodá vám také energii a posílí kosti.

Co dalšího připsat na nákupní seznam?

Dvakrát vás nenadchla ani jedna z těchto potravin? Pak se jako náhradní řešení přímo nabízí vlašské ořechy, fazole, hořčičný olej či listová zelenina. Nelze podceňovat ani zprostředkovatele v podobě dýně, mléčných výrobků, sóji či divoké rýže.

Zdroj: (1) www.medicinenet.com/omega-3_fatty_acids/article.htm, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK564314/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat