Prostreno.cz

Proč byste neměli podceňovat příjem vitaminu K

Chcete mít v dobré kondici nejen srdce, ale i játra? Pak jezte pravidelně brokolici, celer a petržel. Tyto přírodní dary jsou zdrojem vitaminu, jehož nízká hladina způsobuje celou řadu obtížně léčitelných nešvarů!

O vitaminu K se příliš často nemluví. Znamená to tedy, že se bez něj člověk klidně obejde? Právě naopak! Jeho dlouhodobější nedostatek je spojován s nepříjemnými zdravotními komplikacemi zahrnujícími osteoporózu, křečové žíly nebo zvýšenou náchylnost k zubním kazům. Podmíra této látky značně nahrává také Alzheimerově chorobě či zánětlivému onemocnění plic. Tedy alespoň podle expertů, kteří na důležitost „káčka“ poukazují neustále. K čemu ho vaše tělo nutně potřebuje?

Ochrana před rakovinou. Té není nikdy dost

Poznatky studie publikované v magazínu The American Journal for Clinical Nutrition sdělují, že uvedená živina do jisté míry zabraňuje růstu i šíření rakovinných buněk, a to zejména v játrech, plicích a žaludku. Na základě této skutečnosti tedy vědečtí výzkumníci zastávají názor, že vitamin K hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny i leukemie.

Srdce, které je ve formě? Jasná věc

Do kategorie kardiovaskulárních potíží patří trable s oběhovým systémem, mrtvice, angina pectoris, infarkt, arytmie i aneurysma. Společnou příčinou jmenovaných těžkostí pak bývá podle lékařů ucpávání tepen. Prevence? Kromě zdravé stravy, jež nezvyšuje hladiny škodlivého cholesterolu, se velký důraz klade i na vitamin, jemuž je zasvěcen tento článek. Hned několik výzkumů totiž potvrdilo, že významně omezuje pravděpodobnost koronárních srdečních onemocnění.

Stopka zánětů, akné i infekcím

O šikovném „káčkovém pomocníkovi“ se mezi experty rovněž povídá, že zlepšuje odolnost vůči různým infekcím a podporuje jaterní funkce. Není žádnou novinkou, že je nezbytný i pro srážlivost krve a nesmírně prospívá mozku. Co dál? Uplatní se také tehdy, máte-li co dočinění s nenáviděným akné i různými záněty, jež nežádoucím kosmetickým patáliím jenom nahrávají. Málokdo tuší, že tato složka potravy rovněž minimalizuje otoky, a to nejen pod očima. Odkud ji můžete čerpat plnými doušky? Pochutnejte si na petrželi, celeru, chřestu, brokolici, kapustě nebo zelí!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat