Prostreno.cz

Při letním průjmu pomůže hřebíček

Máte hřebíček spojený jen se svařeným vínem a zimním počasím? Vězte, že hřebíček zvlášť v létě pomáhá při různých problémech. Použijte ho při průjmu, alkoholových dýcháncích i nízké sexuální touze, nebudete litovat!

Hřebíček je koření původem z asijských zemí, jako je Indonésie, Indie, Pákistán, a dokonce i oblasti východní Afriky. Tvoří kulinářský základ v řadě asijských kuchyní a má za sebou bohatou historii. Ajurvédská medicína používala hřebíček při zubním kazu, halucinacích a špatném dechu. V čínské medicíně se tenhle zázrak považoval za afrodiziakum i odpuzovač proti hmyzu (1).

Podle americké Národní databáze živin mezi živiny nalezené v hřebíčku patří uhlohydráty, bílkoviny, dietní vláknina, draslík, vápník, sodík a hořčík, dále vitamin E, folát, niacin, fosfor, železo, zinek, vitamin C, thiamin, riboflavin a vitaminy A a K. A to je zatraceně silná kombinace (1)!

Bioaktivní látky v hřebíčku

Podle výzkumu, který provedl profesor Tom Mabry z americké Texaské univerzity v Austinu, některé bioaktivní sloučeniny izolované z hřebíčkových extraktů mají různé vlastnosti, včetně antioxidačních, hepatoprotektivních, antimikrobiálních a protizánětlivých účinků (1). Jak vám tyhle informace budou užitečné zvlášť teď v létě? Hřebíček si s sebou berte na cesty hned z několika důvodů!

Lepší trávení

Hřebíček zlepšuje trávení stimulací sekrece trávicích enzymů. Je také vhodný pro snížení nadýmání, žaludeční dráždivosti, dyspepsie a nevolnosti. Také krotí chronický průjem, tak až sníte něco, co vám zkazí žaludek, zeptejte se místního kuchaře, kde má zásobárnu koření (1).

Ochrana jater

Na dovolených alkohol teče proudem. Co tomu říkají játra? Tak šťastná určitě nejsou. Naštěstí hřebíček obsahuje vysoké množství antioxidantů, které jsou ideální pro ochranu orgánů před účinky volných radikálů, zejména jater. (Metabolismus z dlouhodobého hlediska zvyšuje produkci volných radikálů a profil lipidů a zároveň snižuje antioxidanty v játrech. Výtažky z hřebíčku pomáhají působit proti těmto účinkům s hepatoprotektivními vlastnostmi.) (1)

Posílení imunity

Ajurvéda popisuje některé rostliny, které jsou účinné při vývoji a ochraně imunitního systému. Jednou takovou rostlinou je hřebíček, jenž obsahuje sloučeniny pozitivně působící na imunitní systém. Zvyšuje totiž počet bílých krvinek. A to se nejen v exotických zemích hodí. Stejně jako jeho působení na libido (1).

Afrodiziakální vlastnosti

Podle průzkumu, který si zadal Durex, se 52 procent lidí těší na dovolenkový sex. Nějak vám to v tomhle směru vázne? Nevadí, povolejte hřebíček. Ten je společně s muškátovým oříškem symbolem pro aktivnější libido (2). Dokážete ho jen tak žvýkat?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066448/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC534794/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat