Prostreno.cz

Ta nejlepší teplota na spaní podle odborníků

Budíte se v noci zpocení a ráno pak unavení? Problém může být v teplotě. Ideální teplota pro spaní se totiž musí dostat pod 20 stupňů Celsia, jinak si v noci tělo neodpočine.

Vaše tělesná teplota přirozeně klesá, aby se tělo připravilo na spánek. Z tohoto důvodu mnozí odborníci tvrdí, že byste měli udržovat termostat mezi15 až 19 °C. Podle americké asociace Neurology and Sleep Medicine sídlící ve Virginii se však za ideální hodnotu považuje 18 stupňů °C, přičemž chladnější prostředí obecně poskytuje lepší kvalitu spánku. Také díky němu usnete mnohem rychleji než obvykle.

Cesta ke zdravotním problémům

Může to souviset s cirkadiánními rytmy vašeho těla, také známými jako biologické hodiny. Cirkadiánní rytmy jsou biologické procesy, které se opakují každý den – například pokles teploty jádra před spaním a zvýšení teploty, ke kterému dochází při probuzení. Studie ukázaly, že teplé spací prostředí může narušovat cirkadiánní regulaci těla tím, že mu brání ve snižování jeho vnitřního termostatu, což vede ke špatnému spánku a narušené regeneraci.

Do naha!

To ale neznamená, že se celou noc musíte třást zimou, jen se zbavte všech zbytečných vrstev oblečení a přikrývek. Americká organizace National Sleep Foundation také doporučuje mít vedle postele sklenici ledové vody a pyžamo s prodyšnou tkaninou. Když už ho tedy musíte mít. Podle expertů je vhodné spát v rouše Evině a Adamově.

Spaní bez pyžama, tedy noční chlad, umožňuje upadat do hlubšího, relaxačního spánku. Navíc zrychluje metabolismus a aktivuje zdravé tuky, jež pomáhají spalovat kalorie. Není ani tajemstvím, že se také zvyšuje produkce růstových hormonů a naopak dochází ke snižování hladiny hormonu kortizolu, což prý vytváří lepší spací vzory. Probudíte se tak plni energie. Nahota zároveň umožňuje pokožce lépe dýchat a ochraňuje ji před kvasinkovými a bakteriálními infekcemi, kterým se daří v teplém a vlhkém prostředí. Tak co, ještě máte chuť se oblékat?

Zdroj: https://www.nwphysicians.com/what-s-the-best-temperature-for-sleep/, healthline.com





Celkem 16 komentářů

Tomas
01.09.2021
Veronika
30.08.2021
Marek
29.08.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat