Prostreno.cz

Rovnocenné přírodní náhražky aspirinu

Zase chcete migrénu nebo trable s pohybovým aparátem zahnat aspirinem? Sáhněte tentokrát po heřmánkovém čaji, zázvoru nebo ananasu? I tyto prostředky vám hodí záchranné lano!

Že aspirin je asi nejpoužívanějším práškem proti zánětům a bolesti, o tom zřejmě nikdo nepochybuje. Málokdo však ví, že v souvislosti s jeho užíváním se stále častěji objevují znepokojující informace. Svůj názor na něj má celá řada odborníků v čele s britským kardiologem Johnem Clelandem. Ten na základě své již třetí studie zastává názor, že medikament, jehož historie výroby sahá až do 19. století, podstatně zvyšuje pravděpodobnost infarktu i předčasného úmrtí (1). Lze tedy aspirin nahradit něčím, z čeho neplynou taková rizika? To víte, že ano. Jistým řešením mohou být tyhle přírodní dary!

Heřmánek jako parádní první pomoc

Rumánek, tedy alespoň tedy podle lidového názvosloví, je ve většině případů spojován s navozením ospalosti. Tak jistě, do říše snů vás tato populární bylinka doprovodí téměř okamžitě, nicméně i v jiných „oborech“ se báječně uplatní. Už jste někdy zaslechli informaci, že na heřmánkový čaj můžete vsadit i tehdy, pokud vás deprimují bolesti různého původu?

Zázvor jako přítel do nepohody

Podle lidových léčitelů je zázvor jedním z nejmocnějších prostředků, s čímž se kupodivu ztotožňuje i moderní věda. Experti totiž již mnohokrát poukázali na skutečnost, že koření štiplavé chuti spolehlivě působí proti chřipce, nachlazení a zažívacím obtížím, zatímco pozitivně ovlivňuje učení, paměť i soustředění. Složení zázvoru ale dokáže zmírnit i jakékoli bolístky. Stačí ho nastrouhat a zalít vroucí vodou, čímž vznikne jedinečný ozdravný nápoj.

Ananas, exotický zachránce

Jak často jíte ananas? Věřte, nebo ne, i on je spolehlivou náhražkou aspirinu, neboť díky obsaženému enzymu bromelinu vykazuje protizánětlivé účinky. Toto tropické ovoce zároveň snižuje riziko rakoviny, přičemž pomáhá rozšiřovat cévy a normalizovat krevní tlak. Na seznam jeho předností rozhodně patří i to, že platí za skutečně bohatého zprostředkovatele vlákniny. Ta prospívá trávení, usnadňuje hubnutí a detoxikuje organismus.

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Aspirin, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8526075/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat