Prostreno.cz

Dopřejte si občas ledovou vodu

Vodu na světě nedokáže nic nahradit. Bez ní by nebyl život. Myslíte si, že jí máte dostatek? A proč byste občas měli dát přednost té ledové?

Pouhým dýcháním se denně z těla odpaří litr vody, který je třeba doplnit. Když se tak nestane, dochází k dehydrataci, jež je příčinou mnoha alergií a astmatu. Pokud tělo trpí nedostatkem vody, svírá průdušky, čímž se snižuje proudění vzduchu v plicích. Je známo, že astma, zvlášť u dětí, lze zmírnit již během několika dní zajištěním dostatečného vodního programu. Ovšem i ranní únava po dlouhodobém spánku, krátkodobá paměť, dokonce i pálení žáhy a mnoho dalších potíží jsou známkou dehydratace.

Nečekejte na žízeň

Voda je hlavním zdrojem energie. Když je jí v krvi málo, vytéká z buněk, které následkem toho vysychají. Žízeň je vynucený signál, znamení stresu. Pijte proto rovnoměrně během celého dne. Dle výzkumů bychom denně měli tělu dodat až 4 litry vody, kdy 2 litry dostáváme z metabolismu jídla a vody v potravinách. Doporučuje se pouze čistá voda, nejlépe studánková nebo z kohoutku, vodu balenou bychom měli užívat jen zřídka. Sluší se uvést, že nápoje s cukrem nebo kofeinem mají v těle vlastní chemický program, proto čistou vodu nikdy nenahradí. Potřeba vody však není pro každého stejná.

Na kilogram lidské váhy připadá asi 30 ml vody. Ovšem všeho s mírou, i přebytek vody je spíš na škodu, vyplavuje z těla důležité minerály, soli, zatěžuje ledviny a zpomaluje metabolismus. A z jakého důvodu se vhodná voda ledová?

Tajemství ledového nápoje

Vodu z vodovodu nebo studánky dejte přes noc zmrazit. Ráno ji nechte samovolně roztát. V zimě nechejte vodu zmrznout ideálně venku. Takto připravená voda působí proti různým potížím, jako je špatný krevní oběh, záněty křečových žil či obezita. Ledová voda napomáhá rozpouštět tromby v koronárních cévách, úspěšně léčí nemoci srdce, dokonce zvyšuje sportovní výkony. Jak je to možné?

V našem teplokrevném organismu se nachází část vody ve zmrazeném stavu a je jakousi matricí života. Díky ní v těle mohou probíhat životně důležité biofyzikální a biochemické reakce. Struktura ledu totiž odpovídá struktuře biomolekul, jež jsou hlavními nositeli všech životních funkcí. Roztátá zmrazená voda spouští mechanismus pro množení těchto ledových struktur, a tak léčí neduhy v našem organismu, který zmrazenou vodu dokáže velmi účinně využít.

Zdroj: www.reddyice.com/blogs/detail/ID/15/5-health-benefits-of-drinking-cold-water, www.imperfectlynatural.com/7-possible-benefits-of-drinking-cold-water-in-morning/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat