Prostreno.cz

Jak funguje muzikoterapie, která zbavuje stresu i úzkosti

Hudební terapie funguje, ale nikdo si není jistý, jak konkrétně. Pomohl vědcům nový typ skenování mozku? Tohle si vědci myslí o hudbě a snižování stresu!

Hudba je mocná. Ve skutečnosti tvoří základ určité terapie, vhodně pojmenované „muzikoterapie“. Během lekcí se muzikoterapeut pokouší s klientem vytvořit pouto s cílem zvýšit pohodu a zlepšit sebevědomí, komunikační dovednosti, povědomí a pozornost. Existuje přitom několik druhů muzikoterapie. Některé zahrnují poslech relaxační hudby při rozhovoru. Jiné se zase hodí zvlášť pro ty, kdo se snaží komunikovat verbálně.

Jeden typ, známý jako Bonny metoda řízených snímků a hudby (GIM), má za cíl usnadnit diskusi. Terapeut hraje hudbu a žádá klienta, aby popsal obrázky, které mu přicházejí na mysl. A proč to všechno? Songy ulehčují život. Vážně! Nová studie dokonce odhalila mozkové mechanismy a vliv muzikoterapie.

Čeká tě nějaká událost? Dej si špunty do uší!

Jörg Fachner a Clemens Maidhof z Anglia Ruskin University z Cambridge, jejichž poznatky se objevily v časopise Frontiers in Psychology, se rozhodli najít souvislost mezi psychickou pohodou a hudbou. Oba vědci si stojí za tím, že právě hudba může nahradit sedativa při léčbě předoperační úzkosti a je plnohodnotným náhradníkem chemických preparátů.

Terapeut a několik dobrovolníků nosili speciální čepice, aby zaznamenali elektrickou signalizaci v mozcích. „Hudba, používaná terapeuticky, může zlepšit pohodu a léčit stavy včetně úzkosti, deprese, autismu a demence. To vše se ověřilo pomocí hyperscanningu, díky kterému se dá vidět, co se při poslechu hudby děje v mozku pacienta,“ nechává se slyšet profesor Jörg Fachner, podle kterého je hudba takový malý zázrak. Snad je možná škoda, že ji někdo jako lék neuznává.

Když je nejhůř

Ostatně Wikipedie popisuje muzikoterapii jakou součást léčebné pedagogiky. Protože v ČR neexistuje léčebná pedagogika jako samostatný obor, je muzikoterapie definována s ohledem na vlastní metody, monografie, vědecké studie a vznik asociací jako samostatný a svébytný obor pod názvem umělecké terapie. Tak teď už možná víte, proč vám dělá dobře, když si do sluchátek dáte své oblíbené songy či bílé šumy a necháte se unášet na jejich vlnách. Vy sice nevíte, co se děje, ale mozek, který je pro člověka stále velkou neznámou, naladí se na relaxační mód. Sbohem, deprese!





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat