Prostreno.cz

Zářijové bylinkobraní je tady

Že s blížícím se podzimem i stále nižšími teplotami musíte bylinkový košík pověsit na hřebík? Ale kdepak, ještě se vám bude hodit při sběru jitrocele, hluchavky nebo ostružiníku!

Venku sice poněkud „přituhuje“, ale pořád to ještě neznamená, že nemůžete před nadcházející zimou doplnit svou domácí lékárnu o přírodní léčiva. Na jaké bylinky lze devátý měsíc roku vyrazit?

Jitrocel, něco na únavu i kašel

Jitrocel úzkolistý neboli kopinatý patří k nejrozšířenějším rostlinám nejen u nás, ale i v celé Evropě. Proč je dobré nasušit si jeho listy? Tenhle poklad vykazuje protizánětlivé účinky, zatímco usnadňuje vykašlávání při onemocněních dýchacích cest. Je také osvědčeným prostředkem na průjem, astma, ledvinové obtíže a poruchy trávení. Doporučuje se pacientům s chronickým zánětem průdušek i lidem, které tíží pocity vyčerpání a únavy. Takže jde o báječný podzimní doping! Nelze nezmínit, že ve formě sedacích koupelí mírní i gynekologické potíže.

Hluchavka, ukolébavka s výhodami

Věřili byste tomu, že první zmínky o této krásce pocházejí už z počátku novověku? Tehdy se bylinka trochu podobná kopřivě využívala především k přebarvování vlasů. Dnes, tedy pokud se zaměříte na její květy, vám poslouží třeba při nespavosti či rozbouřeném zažívání. Tento medikament se uplatní i při léčení zánětů či neduhů močových cest. Hluchavka rovněž reguluje krevní tlak, podporuje ledvinové funkce a má příznivý vliv na reprodukční orgány.

Ostružiník, posilovač imunity

Možná je to k nevíře, ale ostružiníkové listy obsahují spoustu prospěšných látek, včetně antioxidantů, organických kyselin, pektinu, vitaminů skupiny B a požehnaně vitaminu C. Pochlubit se mohou i značným množstvím minerálů, konkrétně vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu a železa. O ostružiníku je také známo, že přispívá k regeneraci, posiluje imunitu a zlepšuje celkovou tělesnou kondici. Přijde ovšem k duhu i v případě křečových žil a hemeroidů, stejně jako při arterioskleróze, angíně, chrapotu či zvětšené štítné žláze.

Zdroj: www.kraeuterbergl.de/en/blog/herb-of-the-month-september/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat