Prostreno.cz

Triky pro správné pití čaje

Dáváte si čaj bezprostředně po jídle, protože předpokládáte, že vám vylepší trávení? Je to přesně naopak. A proč si dát pozor na jeho teplotu, která by neměla přesáhnout 60 stupňů Celsia?

Není žádným tajemstvím, že hned po kávě je čaj celosvětově nejoblíbenějším nápojem. Ať už člověk dává přednost tomu černému, zelenému, bílému či oolongu, dočká se výhod v podobě menšího rizika rakoviny, prevence krevních sraženin nebo podpory kardiovaskulárního systému. Ovšem pozor. To, že je toto občerstvení nabité samými benefity, ještě neznamená, že si ho můžete dopřávat kdykoli a jakkoli se vám zlíbí. Co při jeho přípravě a samotné konzumaci raději nepodceňovat?

Doušek po jídle? Nechte si zajít chuť

Mnoho lidí má po hlavním chodu ve zvyku dávat si šálek kávy nebo čaje, neboť se domnívají, že jim rychleji a lépe „slehne“. Opak je ale pravdou! Vzhledem k tomu, že oba tyto životabudiče obsahují kromě jiného i kofein, jenž na sebe váže železo, výsledkem je zhoršené a zpomalené trávení. Aby zažívání fungovalo bez překážek, je třeba s tímto „tekutým dezertem“ vyčkat alespoň hodinu.

Kombinace s léky může být nešťastná

I v případě, že dlouhodobě berete nějaké léky, byste měli být nadmíru obezřetní. Odborníci totiž varují, že pokud farmaceutické medikamenty zapíjíte čajem, můžete si nevědomky snížit jejich účinnost, nebo si přivodit nepříjemné pálení žáhy. Platí to pro léčiva jak na lékařský předpis, tak i bez něj.

Na teplotě záleží

Že čím teplejší, tím lepší? Tak tomu nevěřte. Světové zdravotnická organizace, jež je známá pod zkratkou WHO, varuje, že pití příliš horkých tekutin přispívá k rozvoji rakoviny jícnu. Pokud se ptáte, jaká teplota je považována za nebezpečnou až karcinogenní, jedná se o 60 stupňů Celsia.

Dlouhé louhování škodí

Nechávat sáček čaje v šálku po celou dobu, tedy dokud si nedopřejete poslední „srk“? Kardinální chyba. Přílišným louhováním nejenže narušíte přirozenou chuť, nápoj bude také o to silnější. Vyšší koncentrace kofeinu a přítomných tříslovin negativně působí na jaterní funkce, přičemž pochopitelně nahrává i nespavosti. Chcete to riskovat?





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat