Prostreno.cz

Druhy ovoce a zeleniny, které byste neměli zbavovat slupek

Brambory, mrkev, lilek, kiwi nebo jablko. Běžně tyto přírodní poklady loupete? Jste sami proti sobě, protože se tak zbytečně připravujete o důležité živiny!

Ovoce je zdravé a zelenina zrovna tak, proto bychom tyto plody měli jíst co možná nejčastěji. Tedy alespoň podle odborníků. Ti se také domnívají, že pokud určité druhy nebudete zbavovat slupek, nejenže si v kuchyni usnadníte práci, ale vaše tělo z nich získá podstatně více prospěšných látek. Co tedy držet od škrabky a nože v bezpečné vzdálenosti?

Brambory nechte v kabátku

Ze statistik vyplývá, že čtyřčlenná rodina sní v průměru 290 kilogramů brambor za rok. Kolik lidí tuto zemědělskou plodinu pracně oloupe, než ji vhodí do hrnce? Pravděpodobně většina, což je trochu škoda. Brambora má v celé své kráse a nedotčené podobě mnohem vyšší obsah antioxidantů, vlákniny, vápníku, železa i draslíku, stejně jako vitaminů skupiny B. Pořádná dávka těchto živin se skrývá těsně pod vnější vrstvou brambor, tak se o ni nenechte připravit.

Ani mrkev nesvlékejte z kůže

Mrkev jakožto bohatou zásobárnu betakarotenu lékaři vychvalují do nebes, protože poskytuje výhody pro ostrý zrak i celkovou kondici. Jak často si na ni smlsnete právě vy? Až na ni přijde řada příště, oranžový kousek důkladně omyjte a ponechte mu svrchní „obal“. V něm se totiž ukrývá mnoho cenných karotenoidů, terpenů a polyfenolů, jež pomáhají chránit před kardiovaskulárními chorobami, rakovinou, diabetem 2. typu a záněty. Hodně podobné je to i v nadcházejícím případě…

Také jablka mají co nabídnout

Šťavnatá jablka jsou často spojována s regulací cholesterolu, omezenou tvorbou zubních kazů a bezproblémovým trávením. Ovšem zabraňují také ucpávání cév a dodávají energii, přičemž tlumí bolesti hlavy i depresivní příznaky. Chcete z nich získat maximální užitek? Pak je nikdy neloupejte a pochutnejte si na nich v přirozené formě. Mimochodem, dle názoru expertů byste škrabku neměli seznamovat ani s okurkou, kiwi, mangem a lilkem.





Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat