Prostreno.cz

Rozdíly mezi moštem a džusem

Popíjení ovocných šťáv a moštů je ideálním způsobem, jak doplnit přes zimu vitaminy. Pokud však chcete svému tělu dodat vitaminy pocházející opravdu z ovoce a ne ty uměle přidané, měli byste vědět, který z ovocných nápojů je nešizený, a jak se vlastně vyrábí. Výroba totiž ovlivňuje nejen kvalitu, ale i výslednou chuť, což poznáte na první lok.

Zákon možná nezná rozdíl mezi moštem a džusem, vám se ale tahle znalost může hodit. Oboje je sice 100% šťáva, ale když dva dělají totéž, není to zdaleka vždycky totéž. Zatímco mošt se vyrábí jednoduše lisováním ovoce a pasterací, tak džusy, které jsou u nás v drtivé většině z koncentrátu, se vyrábějí mnohem komplikovaněji a po cestě do vaší skleničky procestují slušný lán světa.

Výroba

Výroba džusu z koncentrátu totiž probíhá takto: Z vylisované ovocné šťávy se odpaří voda (a zmizí bohužel i vitaminy a aromatické látky) čímž se zahustí a vytvoří koncentrát. Ten putuje různě po světě, kde si ho jednotliví odběratelé pěkně zase naředí vodou na původní hodnotu a prodávají jako 100% šťávu. Tu zakonzervují vitaminem C, neboli kyselinou askorbovou, a následně sterilují. Ty levnější značky ani zpět původní aroma nepřidávají, něco stojí a kosmetický průmysl ho rád koupí. Proto není problém mít džus z manga, mandarinek nebo klidně čínských jablek, která jsou mimochodem v koncentrátech nejčastěji, protože největší producent jablečného koncentrátu na světě je Čína.

Obsah živin

Oproti tomu mošty, mají cestu do sklenky výrazně jednodušší. Ovoce je obvykle z blízkého regionu, šťáva, která byla lisována za studena, projde chvilkovou  pasterací (zahřeje se pouze na 83 °C po dobu 5 sec), tím se zbaví bakterií, kvasinek a prodlouží se její trvanlivost. Přitom si uchová 70 % vitaminů a minerálů. A dál? Ještě za horka se stočí bez jakékoli chemie a pokračuje rovnou k zákazníkovi.

Chuť

Mošt si tedy na rozdíl od džusu zachovává vysoký podíl vitaminů, obsahuje jen vodu z ovoce, které v případě těch od Ovocňáku pochází pouze z lokálních zdrojů a pasterace tu probíhá šetrně. A šetrná výroba se podepíše i na jeho chuti. Mošty opravdu chutnají a voní jako šťavnatá jablka. Nebo další ovoce.

Pokud tedy nechcete pít jen prázdné kalorie, sáhněte spíše po českém moštu, se kterým doplníte hromadu zdravých látek a ještě si pochutnáte na opravdové chuti ovoce.

Vyznejte se v označení

Ovocná šťáva, mošt a džus

Jedná se o 100% ovocné šťávy, které jsou vylisované z ovoce přímo nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Mošty bývají zakalenější než klasické džusy.

Nektar

Nejedná se o 100% ovocné šťávy, ovocný podíl se v nich pohybuje mezi 25 a 50 %, podle toho, z jakého ovoce pochází. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, obvykle jsou do ní přidávány další cukry.

Ovocný nápoj

Podíl ovocné šťávy je zde zcela minimální, vlastně slouží jen na dochucení. Ovocné nápoje často obsahují aromata pro podpoření ovocné chuti a plno přidaného cukru, ne-li jenom sladidla.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat