Prostreno.cz

Konzumace některých bylinek brání vzniku infekcí

Jak zůstat fit a v té nejlepší kondici? Směrujte svou pozornost k lékořici, oreganu nebo meduňce. Tohle aromatické trio likviduje nejrůznější patogeny a posiluje obranyschopnost!

Infekční onemocnění označuje stav, kdy se nějaký parazit zabydlí v těle, jehož prostředí využívá k množení a růstu. Ať už je takovým nezvaným návštěvníkem bakterie, vir nebo plíseň, výsledkem jeho řádění bývají průjmy, angíny, bolesti kloubů, zvracení, žloutenka nebo vyrážky. Jak se bránit a předejít nejhoršímu? Preventivní prostředky lze najít v náruči matky přírody! Které bylinky se s útočícími patogeny dokážou vypořádat?

Lékořice léčí nejen lásku

Kořen lékořice je považován za takový malý zázrak. Bojuje totiž proti infekcím, posiluje imunitní systém a zároveň funguje jako antibiotikum. Tahle voňavá medicína rovněž uklidňuje podrážděné sliznice krku, plic i žaludku, neboť je čistí od zanícení. Díky obsahu saponinů, což jsou látky rostlinného původu, také pomáhá při uvolňování hlenů, čímž zprůchodňuje dýchací cesty. Sluší se podotknout, že lékořice taktéž dodává energii, pozitivně ovlivňuje nervový systém a podporuje trávení.

Oregano je blahodárné ochucovadlo

Oregano neboli dobromysl má dlouhou tradici. Na tuto bylinu nedali dopustit již staří Řekové a Římané, kteří věřili v její zázračnou moc, proto ji využívali jako řešení mnoha zdravotních komplikací. Ani dnešní odborníci účinky této rostliny nezavrhují, jelikož často poukazují na její antivirové schopnosti. Oregano, které se báječně hodí do těstovin i k masu, souběžně snižuje riziko rakoviny i kardiovaskulárních chorob, svědčí játrům, zlepšuje kognitivní funkce a tlumí akné.

Ani voňavá meduňka se nezdá

Meduňka, lidově přezdívaná jako medunice, medlinka, doubravice či planá máta, bývá doporučována při nespavosti, některých formách astmatu či srdečních neurózách. Přijde ale vhod i jinak! Spolehlivě eliminuje bakterie, přičemž zatne tipec migrénám, pohladí podrážděné nervy, a navíc vyladí paměť. Zajímavá pozitiva, nemyslíte?






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat