Prostreno.cz

Srdečníkový čaj tlumí poporodní deprese

Potíže s kojením vlivem nízké produkce mateřského mléka nebo nepravidelný menstruační cyklus? Vhodnou „medicínu“ představuje srdečník, který zároveň posiluje imunitu a zlepšuje trávení!

Srdečník obecný je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých, která svým vzhledem trochu připomíná kopřivu. V dobách dávno minulých ji lidé hojně využívali při potížích kardiovaskulárního systému, což vlastně napovídá její název. Dnes se hojně pěstuje v Severní Americe, Asii i v některých částech Evropy. U nás ji ve volné přírodě nalezneme jen vzácně, zpravidla pak při okrajích cest, na loukách a mezích. Jaké má srdečník účinky a proč je ženským spojencem?

Podpora při kojení, která přijde vhod

Kojení je nejpřirozenějším a nejlepším způsobem výživy novorozence. Mateřské mléko obsahuje vše důležité pro nastartování imunity dítěte během prvních měsíců života, přičemž se podílí i na jeho správném vývoji a růstu. Co když ale jeho tvorba z nějakého důvodu vázne? Pak na scénu přichází srdečník, jemuž se občas říká lví ocas. Je prokázáno, že zvyšuje produkci mléka, což může být vítanou první pomocí.

Záchrana při poporodní depresi

Z aktuálních statistik vyplývá, že poporodní depresí trpí přibližně pětina žen. Ovšem pozor, ani muži nejsou výjimkou! S příchodem nového přírůstku zažívá naprostou emoční havárii zhruba 10 procent novopečených tatínků. Jak z toho ven? Kromě konzultací s odborníkem má uklidňující efekt i čaj připravený z uvedené bylinky. Tlumí totiž úzkosti, zahání splíny a blahodárně působí na nervový systém. Tento takřka zázračný medikament ale hodí záchranné lano i v jiných případech…

Pravidelný cyklus a snesitelnější menopauza

Menopauza je stav, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, v důsledku čehož se omezuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu, přičemž se zastavuje menstruační cyklus a nastává ztráta plodnosti. S tímto životním obdobím bývá spojena celá řada problémů, jako jsou například návaly horka, bušení srdce nebo noční pocení. Typickým symptomem bývá i podrážděnost nebo chronická únava. I tady může do dění zasáhnout srdečník, který tyto obtíže mírní! Na stranu druhou menstruaci dokáže i regulovat. Zároveň posiluje imunitu, zlepšuje funkce štítné žlázy, podporuje trávení a zkvalitňuje spánek.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat