Prostreno.cz

Brambory zlepšují paměť i schopnost učení

I když mají brambory pověst naprosto obyčejné potraviny, jejich účinky jsou takřka zázračné. Když je budete jíst častěji, mohou vám posílit imunitu, zregulovat cholesterol a „vyladit“ krevní tlak! Ale pozor, fungují také jako elixír mládí.

Brambory tvoří základ středoevropského jídelníčku. Že vám po těch letech už poněkud zevšedněly? Ještě je úplně nezatracujte, protože s každým kouskem této zemědělské plodiny si pochutnáte na vcelku zajímavých výhodách. Která z níže uvedených vás překvapí nejvíce? Pochopitelně příjemně…

Krevní tlak v bezpečné normě

Potýkáte se s arteriální hypertenzí? Nejste v tom sami, jelikož toto problémové onemocnění, které mnohonásobně zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob, postihuje zhruba 20 % světové populace. A to nelze brát na lehkou váhu! Právě proto váš lékař při každé prohlídce nešetří doporučeními ohledně zdravého životního stylu a vhodného jídelníčku. Do něj možná kupodivu patří i brambory, které díky vysokému podílu hořčíku, draslíku a vápníku pomáhají tlak normalizovat, zatímco příznivě ovlivňují cévy a regulují škodlivý cholesterol.

Podpora kognitivních funkcí

Kdo by to byl řekl, že uvedená příloha je prostředkem, jež zlepšuje učení, paměť a soustředění. Ano, čtete správně! Obsahuje totiž nezanedbatelný podíl vitaminu B. Tato živina působí na funkce centrálního nervového systému doslova blahodárně, ovšem nezbytná je i pro produkci hormonů zodpovědných za kvalitní spánek, zvládání stresu a normální fyziologii mozku.

Posílení imunitního systému

Málokdo tuší, že jmenovaná všestranná plodina nabízí působivé množství vitaminu C, což je prvek, který je pro posílení obranyschopnosti naprosto klíčový. Nutno podotknout, že „céčko“ také stimuluje tvorbu kolagenu a zpomaluje proces stárnutí, takže je považováno za mocný elixír mládí. Budete ho užívat pravidelně?

Útlum zánětů, ze kterých nic dobrého nekouká

Často se opakující virózy, infekce, diabetes, deprese, migréna, chronická únava nebo palčivé bolesti kloubů. Na první pohled zdánlivě nesouvisející neduhy, viďte? Nenechte se ale zmást, mají totiž společného původce, jímž je dlouhotrvající zánět. Jak ho porazit a vyhnout se tak nejhoršímu? Jezte častěji brambory se silným protizánětlivým účinkem!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat