Prostreno.cz

Bojovníci proti bolesti z řad kulinářských ingrediencí

Na migrénu mátu a záněty léčit cibulí? A proč vlastně ne, na tyto metody spoléhaly již naše babičky! Mimochodem, úlevu slibuje i šafrán, který navíc zlepšuje vidění.

Farmaceutické medikamenty jsou v dnešní době hodně zneužívaným sortimentem. Tedy alespoň takhle to tvrdí odborníci s tím, že se k nim lidé upínají při známkách běžného nachlazení, stejně jako v případě bolesti hlavy, zubů, kloubů a svalů. Problémem těchto léčiv jsou však možné nežádoucí vedlejší účinky, do kterých spadají žaludeční vředy, pálení žáhy, arteriální hypertenze, alergie, jaterní poruchy, a dokonce i zvýšená pravděpodobnost kardiovaskulárních chorob. Jak si ulevit bez rizika? V krizových situacích se po první pomoci porozhlédněte ve svých kuchyňských zásobách. Tyhle prostředky vás dostanou z nejhoršího!

Mátu oceníte z více důvodů

Máta peprná se často doporučuje při nevolnostech i špatném dechu. Jenže! Svěží bylinka typické chuti dokáže rázně zatočit i s bolístkami nejrůznějšího původu, což by vám potvrdil nejeden lidový léčitel. Oblíbená rostlinka má skvělou pověst i mezi odborníky, neboť nabízí unikátní fotochemikálie, jež dokáží přerušit přívod krve k nádorovým buňkám, čímž je zahubí. Prokazují to závěry rozsáhlého výzkumu, o němž informuje magazín American Cancer Society. U čeho dalšího ještě hledat spásu?

Cibule je sázkou na jistotu

I o cibuli neboli královně kuchyně je všeobecně známo, že dokáže hodit záchranné lano při velkém nepohodlí. Kromě konzumace si můžete naordinovat i její vnější použití, stačí aplikovat vymačkanou šťávu na postižená místa. Sluší se dodat, že tato zelenina navíc působí proti zánětům, mírní symptomy astmatu, předchází chudokrevnosti a reguluje cholesterol.

Šafrán? Učiněný poklad

Přestože má šafrán poněkud zvláštní vůni a nahořklou chuť, je již od nepaměti vyhledávaným kořením. Čas od času ho přidáte do jídla i vy? Měli byste vědět, že jeho unikátní složení vás zbaví bolesti „natotata“. Ovšem nelze opomenout ani to, že vlivem přítomných antioxidantů crocetinu a crocinu zlepšuje vidění a výrazně omezuje riziko slepoty.





Celkem 0 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat