Prostreno.cz

Vyzrajte na chřipkovou epidemii s pomocí přírody

Sezona nachlazení a chřipek dosahuje vrcholu. Svůj organismus můžete podpořit také přírodní cestou s pomocí rostlin a bylinek. Ty pomohou nejen s posílením imunity, ale jsou podporou i při samotné léčbě.

Posilujte imunitu

„Během chřipkových období je nejdůležitější posilování imunity, a to především dostatečným přísunem vitaminů a správně zvolenými výtažky z rostlin a bylinek. Ty jsou vhodné ve formě olejů, jako je například měsíčkový nebo rakytníkový olej, vhodná je také echinacea, kterou lze užívat v různých podobách – jako čaje nebo tinktury. Imunitu oslabuje také nedostatečný spánek a zvýšený stres. Doporučuji proto kombinaci rostlin a vitaminů, které přispívají k podpoře imunity, jako jsou například extrakty z černého bezu a křenu, ale také vitamin B12 přispívající ke snížení míry únavy a vyčerpání,“ říká PharmDr. Petr Fifka, Silvanols.

Při rýmě pomohou oleje i tinktury z bylinek

Málokterá viróza či nachlazení se obejde bez ucpaného nosu a rýmy. Míra nepříjemností při rýmě pak často souvisí také s věkem. Léčbu je dobré podpořit kapkami či spreji do nosu. Při rýmě jsou vhodné především bylinkové spreje ve formě hydrogelu, které z nosu nevytékají, ale ulpívají na sliznici. Ve složení by pak ideálně neměly chybět tinktury z měsíčku či olej z rakytníku, které pomáhají s regenerací sliznice, stejně jako například tinktura z echinacey nebo oleje z jedle či máty, které snižují její podráždění a společně s eukalyptem mají antibakteriální a antivirový účinek.

Bylinkové oleje zklidňují bolesti v krku

Při pocitu podráždění nebo bolesti v krku je důležité jeho zklidnění, to umožňují právě olejové spreje do krku. Oleje mimo jiné zabraňují i pocitu sucha v hrdle, a ulevují tak i při dráždění ke kašli. „Při bolesti v krku, podrážděné sliznici nebo chrapotu doporučuji především oleje z rakytníku, měsíčku, bergamotu či máty, které mají antibakteriální, protizánětlivé a antivirové účinky. Přinášejí tak rychlou úlevu od symptomů,“ říká PharmDr. Petr Fifka.

Síla rostlin při kašli

Při potížích s průduškami a pro zdravé dýchací cesty mohou pomoci přírodní látky obsažené v boswellii, borovici nebo anýzu. Rostlinné výtažky můžete užívat jednoduše i ve formě tobolek nebo ve formě čajů či k inhalacím. Přírodní silice, například extrakt z boswellie, pomáhají uchovat zdravé průdušky a dýchací cesty, další přírodní látky přispívají k rozpouštění hlenu a usnadnění vykašlávání. Dále lze užívat sirupy s jitrocelem, černým bezem, mučenkou a propolisem, které jsou vhodné i pro děti.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat