Prostreno.cz

Činnosti, které nám pomohou zapomenout na stres

Dnešní doba je uspěchaná – jakkoli to může znít jako otřepaná fráze, je to realita pro většinu dospělých. Nejvíce nás vyčerpává nikdy nekončící kolotoč pracovních a rodinných povinností. Výsledkem je pak chronická únava a vyšší hladina stresových hormonů, které mají na náš organismus při dlouhodobém působení škodlivý vliv. Špatná zpráva je, že stresu se vyhnout tak úplně nedá. Dobrá zpráva je, že můžete jeho dopad účinně zmírnit. Fungují při tom ty nejobyčejnější metody.

Kreslením a malováním proti stresu

Stres a napětí musí z těla ven. Pokud si je tam necháme a budeme je pěstovat, začnou nás doslova požírat zevnitř. Jako děti jsme všichni do jednoho od reálného světa unikali kreslením. Naše obrázky vyjadřovaly náš vnitř svět a odrážely naše myšlenky a pocity. Nezáleželo na tom, jestli naše tahy štětcem byly pevné a hotové obrázky uměleckým dílem.

Jsme nyní dospělí a kouzelný dětský svět bez přetvářky je pryč. Máme na sebe vysoké nároky a nespokojíme se jen tak s něčím. Tenhle náš přístup se odráží i v našich nárocích na kreslení. Nespokojíme se s dětskými čmáranicemi, a pokud nám pod rukama nevznikne nová Mona Lisa, nemá to pro nás cenu. To je samozřejmě špatný přístup. Zkuste se na to znovu podívat dětskýma očima,  kdy jsme byli ještě bezprostřední a neprovázel nás strach, jak naše počínání zhodnotí druzí. Ke kreslení nepotřebujete žádné drahé vybavení ani speciální podmínky. Vezměte si k ruce tužku, fixu nebo štětec, připravte si papír nebo plátno a ponořte se nerušeně do vlastního světa. Nechte, ať vaše pohyby a tahy vede vaše momentální inspirace. Pokud si netroufáte na vlastní tvorbu, co takhle vyzkoušet omalovánky pro dospělé.

Snídaně, základ dne

Snídaně bývá často nejšizenějším jídlem z celého dne. Mnozí ji kvůli rannímu spěchu vynechávají úplně nebo něco rychle zhltnou na cestě do práce. Zdravá a bohatá snídaně přitom může být významným pomocníkem v boji se stresem. Obzvláště pokud si ráno dopřejete zdroj vitaminů B, bude odolnější. Právě ten totiž napomáhá v tvorbě serotoninu, hormonu štěstí. Pokud vás čeká velký pracovní zápřah, doplňte tělu hořčík. Hořčík je důležitý minerál a pomáhá zklidňovat tělo i rozvířenou mysl. Ke zmírnění stresu přispívají i bylinné čaje. Mnohé bylinky mají tu moc, že snižují hladinu stresových hormonů v těle.

Zařaďte pohyb a sportujte

V plném pracovním vytížení a péči o domácnost se jen těžko hledá prostor na pravidelný pohyb. Není ale nutné, abyste cvičili každý den dvě hodiny. Někdy i půlhodina dokáže přispět k celkové pohodě, ani nemusí jit o nic fyzicky náročného. Ráno začínejte krátkým protažením celého těla, pro oběd v práci se projděte pěšky a večer jděte procházkou kus cesty domů pěšky. Cvičení skvěle funguje na vyrovnání hormonálních hladin. Nenuťte se do sportů, které vás nebaví. Pokud nejste příznivcem žádného sportu, zařaďte do svého harmonogramu alespoň svižnější procházky do přírody.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat