Prostreno.cz

Opravdové potraviny obohatí tělo i jídelníček

S těmi správnými potravinami se nejen dobře najíte, ale zásobíte také tělo všemi důležitými živinami. Ty jsou potřeba pro energii, látkovou výměnu a imunitní systém. A kromě toho dokážou dokonce zmírnit vrásky.

Následující potraviny chutnají báječně, a navíc mají mnohostranné využití v kuchyni. Můžete je tedy jíst opravdu denně bez toho, abyste se jich přejedli.

Brokolice

Aneb zelené štěstí. Opravdu! Díky vitaminu B6, který je v brokolici obsažený, snižuje stres a deprese. Podporuje syntézu neurotransmiterů, mezi jinými třeba dopaminu, který v mozku vyvolává pocit štěstí. Kromě toho brokolice obsahuje hodně vápníku, železa, kyseliny listové, hořčíku, vitaminu C a A a draslíku. Pokud byste přesto chtěli malou změnu, stejnou službu udělá i špenát, mangold, rukola, pórek a zelí.

Zelený čaj

Pozitivní účinky zeleného čaje byly už prokázány četnými studiemi. Důvodem jsou katechiny v něm obsažené. To jsou sekundární rostlinné látky, které v těle působí antioxidačně, to znamená, že zabraňují takzvaným volným radikálům napadat DNA. Kromě toho má zelený čaj povzbuzující účinky. Ty sice nejsou tak intenzivní jako u kávy, která obsahuje kofein, za to po čaji vydrží déle. Kromě toho svými hořkými látkami dokáže potlačit chuť na sladké. 

Lněná semínka

Stejně jako ryby a vlašské ořechy jsou lněná semínka výbornými zásobníky omega-3 kyselin, esenciálními kyselinami, které si tělo neumí samo vyrobit. Jsou důležité kromě jiného při zpracování bílkovin, buněčné výměně a hormonální produkci. Dále chrání srdce a posilují imunitní systém. A přitom stačí jen dvě polévkové lžíce denně.

Borůvky

V borůvkách obsažené antioxidanty chrání buňky před volnými radikály a předcházejí stárnutí pleti. Vitamin C spouští výrobu kolagenu, takže vaše pleť zůstane vypnutá co možná nejdéle. Kromě toho posilují imunitní systém.

Vejce

Nejenže v kuchyni mají všestranné použití, mají také nepřeberné množství pozitivních látek. Především žloutek je nabitý životně důležitými živinami, kromě jiného cholinem, který údajně snižuje riziko rakoviny prsu. Dále vejce mají vitamin D, vitamín B12 a vitamin A, který chrání vaše oči. 

Jablka

Důležité je jíst ale jablka celá i se slupkou, protože právě tam se schovává až třetina obsahu vlákniny a antioxidantů, díky kterým jsou jablka tak zdravá. Kromě toho obsahuje toto nejčastější ovoce mnoho vitaminů, stopových a minerálních látek.

Sušená rajčata

Obsahují především lykopen, který patří k sekundárním rostlinným látkám, které dávají rajčatům, ale také vodnímu melounu a guave jejich intenzivní červenou barvu. Jako antioxidant chrání cévy a snižuje riziko vzniku chronických onemocnění jako je rakovina a koronární onemocnění srdce.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat