Prostreno.cz

Zdravotní bonusy konzumace chřestu

Máme tu jaro, které přeje chřestovým specialitám všeho druhu. Pokud jimi nepohrdnete ani vy, můžete si zvýšit ochranu před rakovinou nebo hodně vylepšit paměť. Příjemných bonusů vás ale čeká víc.

Jakožto tzpicky jarní zelenina si chřest stále častěji nachází cestu do tuzemských kuchyní. A důvody jsou zřejmé! Jde totiž o všestrannou potravinu, kterou lze využít při přípravě předkrmů, polévek, hlavních chodů a dezertů. Na seznam pozitiv jistě patří i fakt, že jeden šálek obsahuje pouhých 40 kalorií, na což slyší všichni dietáři i lidé žijící zdravým životním stylem. Když už jsme u toho, jak moc prospějete svému tělu, když si na chřestu pochutnáte také?  

Prevence rakoviny, na které si smlsnete

Ať už si naservírujete ten bílý, zelený či fialový, můžete si být jistí, že s každým soustem dopravíte do svého organismu detoxikační sloučeninu zvanou glutathion, která pomáhá rozkládat karcinogeny a škodlivé volné radikály. Tím prokazatelně snižuje pravděpodobnost rakoviny, stejně jako celé řady onemocnění, a to včetně kardiovaskulárních chorob, diabetu, šedých zákalů a virových infekcí. Lahodný medikament, nemyslíte?

Bystré přemýšlení a brilantní paměť

Chřest je vychvalován i pro svůj vysoký podíl vitaminu B12. Ten je osvědčeným ochráncem mozkových buněk, na což experti prostřednictvím svých výzkumů poukazují neustále. Přesně tato schopnost se pozitivně odráží na kognitivních funkcích, tudíž dochází ke zlepšení paměti, schopnosti učení, koncentrace, plánování i pochopení informací. Pokud tedy máte pocit, že se vám z hlavy podezřele často vytrácí důležité informace, víte, co si dnes uvařit…

Stop otokům i ledvinovým kamenům

Jmenovaná vytrvalá bylina je známým přírodním diuretikem, takže působí močopudně. Díky tomu může přidat pomyslnou ruku k dílu při rozpouštění ledvinových kamenů a odstraňování přebytečné soli. Z těchto důvodů je jako alternativní léčebný prostředek doporučována pacientům s edémy a vysokým krevním tlakem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat