Prostreno.cz

Lupy trápí až polovinu populace

Až polovina dospělých Čechů trpí nebo někdy trpěla lupy. Jde o problém, který může výrazně znepříjemnit život a není snadné se ho zbavit. Jeho příčiny navíc můžou být různé, proto je důležité zamyslet se nad tím, proč se lupy ve vlasech objevily. Někdy je jejich vznik důsledkem stresu a samy po čase vymizí. V případě mastnější pokožky hlavy ale můžou mít lidé s lupy chronické problémy. V mnoha případech přitom k jejich řešení stačí změnit vlasovou kosmetiku.

Lupy jsou vlastně šupiny nadměrně se odlupující kůže na hlavě. Pokud je pokožka hlavy zdravá, obnovuje se sama. Z nových kožních buněk se stanou buňky zrohovatělé vrstvy a přirozeně se oddělí od pokožky. Tento proces trvá u jedinců se zdravou pokožkou hlavy měsíc a nemůžeme ho pozorovat pouhým okem, protože tyto buňky jsou velmi malé. Naproti tomu u lidí, kteří trpí lupy, se pokožka obnovuje příliš rychle, může to být i jen za několik dní. Potom se oddělují větší části: destičkovité, viditelné lupy.

Na výskyt lupů má vliv řada faktorů

Pokud jsou lupy nažloutlé a jejich výskyt doprovází svědění hlavy, jedná se o lupy mastné. Pokud lupy padají na ramena a zůstávají na oblečení, jde o lupy suché. Lupy se mohou objevit kdykoli během života, trpí jimi teenageři i senioři, z hlediska pohlaví jimi ale více trpí muži. Někdy se objeví jako následek dlouhodobého stresu, někteří lidé jimi trpí jen v zimě, kdy je kůže přirozeně oslabená. Při chronických problémech s lupy, které trvají i několik let, je vhodné se poradit s lékařem. Lupy totiž mohou ukazovat na větší problém, například lupénku nebo seboroickou dermatitidu.

Správné mytí vlasů a pokožky hlavy je základ

Prvním krokem při problémech s lupy je samozřejmě úprava životního stylu a pokud možno odstranění příčin stresu, což může být v mnoha případech obtížně proveditelné. Proto se nabízí jednodušší krok, který může od svědění hlavy a lupů pomoct; změnit způsob, jakým si vlasy myjeme. Co se týče mytí vlasů, platí, že nejlepší je zlatá střední cesta. Každodenní mytí vlasům neprospívá, zároveň ale je třeba smývat prach a nečistoty, které se v nich usazují, zejména ve městě. Pravidelné, šetrné mytí vlasů vodou pokojové teploty je nejlepším způsobem, jak zachovat jejich zdraví a zamezit výskyt lupů. Pro zdraví pokožky hlavy je také zásadní důkladně z vlasů vymývat zbytky šamponu, které mohou pokožku hlavy dráždit a vysušovat.

Co na ně zabírá?

„Lupy jsou velmi rozšířený problém, v některé fázi života jimi trpí až každý druhý dospělý člověk. Pro lidi trpící lupy je důležité používat vhodnou a šetrnou vlasovou kosmetiku, aby se pokožka hlavy ještě víc nedráždila. V případě chronických problémů s lupy je vhodné konzultovat situaci s lékařem,“ říká MUDr. Helena Zdobinská Reisingerová.

Dnes už je známo, že vlasům obecně neprospívají silikony a parabeny ve vlasové kosmetice. Pro vysušenou pokožku hlavy i vlasy s lupy jsou ideálním řešením šampony z lékárny, které v posledních letech získávají na čím dál větší popularitě, například šampony s kopřivovým extraktem. Kopřiva obsahuje vitamin C, vitamin B1, karotenoidy, a minerální látky, které vlasy vyživují a kromě pomoci s lupy dokážou zamezit vypadávání vlasů a podpořit jejich růst.

 





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat