Prostreno.cz

Černý pepř by vám doma neměl chybět

Nejen sůl je nad zlato, i pepř je hodně ceněnou kulinářskou přísadou. S jeho konzumací přichází vítaná pozitiva v podobě lepší paměti, prevence rakoviny nebo normalizace krevního tlaku. A jak rychle vás zbaví bolesti?

Pepř pochází z jižní Indie a do Evropy ho jako první dovezl makedonský král a vojevůdce Alexandr Veliký. Prakticky v celé jeho historii si držel vysokou cenu, přičemž se využíval nejen jako ochucovadlo, ale i drahocenné platidlo daní. Má toto koření nezastupitelné místo i ve vaší kuchyni? Pokud ano, můžete se těšit z těchto benefitů!

Ochrana před rakovinou

Jmenovaná ingredience, jejíž silnou stránkou je gastronomická všestrannost, obsahuje alkaloid piperin, jež je hlavním zdrojem typické pepřové chuti i vůně. Tato sloučenina dle názorů předních odborníků potlačuje oxidační stres, čím snižuje pravděpodobnost mnoha vážných chorob, a to včetně rakoviny. Zajímavých schopností má ale víc…

Neomylná paměť a bystré myšlení

Četné vědecké výzkumy prokazují, že piperin má příznivý vliv na kognitivní funkce, čímž zlepšuje paměť, učení, myšlení i koncentraci. Do souvislosti se ovšem dává i s prevencí Alzheimerovy choroby a různých degenerativních mozkových poruch.

Ukázkový tlak? Můžete ho mít

Složení vzácného ochucovadla, jemuž byly kdysi přisuzovány afrodiziakální vlastnosti, přispívá k normalizaci krevního tlaku a může lehce upravit i hladinu škodlivého cholesterolu. Tím prokazatelně podporuje funkce celého kardiovaskulárního systému a předchází jeho poškození.

Útlum bolesti. S extra rychlým účinkem

Jak často migrénu nebo bolesti kloubů či svalů zaháníte farmaceutickými medikamenty? Ptáme se proto, že i poklady z kořenky v krizových případech hodí záchranné lano. Jedním z těch nejúčinnějších je právě pepř. Nabízí totiž složky, které působí podobně jako morfium, takže rázně tlumí bolesti nejrůznějšího původu. Pokud ho nechcete konzumovat jen tak samotný, což se dá pochopit, vmíchejte jeho menší množství do menší sklenice vlažné vody. Léčivý nápoj lze v případě potřeby dochutit třeba medem.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat