Prostreno.cz

Zdravé potraviny prospěšné i pro rodinný rozpočet

Vlivem aktuálních událostí myslíte na zadní kolečka, proto s financemi zacházíte více než opatrně? I tak můžete jíst ta nejzdravější jídla. Studnicí všeho dobrého jsou luštěniny, špenát, ovesné vločky, hnědá rýže i banány.

O tom, že bychom měli preferovat zásadně zdravou stravu, slýcháme dnes a denně. Jenže jak jídelníček s prospěšnými potravinami začlenit do omezeného rodinného rozpočtu? Jde to vůbec? No samozřejmě. Zde jsou potraviny, které stojí v řádu několik desítek korun, ovšem jejich účinky jsou k nezaplacení. A to doslova.

Banán. Ten se nezdá

Proč je dobré jíst banány, nejlépe pak denně? Na to mají odborníci jasný názor. Podle nich přispívají k normalizaci krevního tlaku, předcházejí mozkovým příhodám a neutralizují volné radikály, jež stojí za celou řadou chronických onemocnění, a to včetně rakoviny.

Špenát je univerzální léčivo

Další nízkonákladovou surovinou je špenát. Že se tváří jako to nejobyčejnější jídlo? Nenechte se oklamat, neboť tato listová zelenina chrání před chudokrevností a napomáhá správné funkci štítné žlázy. Zároveň omezuje negativní nálady, posiluje kosti a podporuje zrak.

Luštěnin není nikdy dost

Hrách, fazole, čočka nebo cizrna? Bez ohledu na konkrétní druh, luštěniny příznivě ovlivňují imunitní systém, trávení, dýchací soustavu i kardiovaskulární systém. K tomu navíc zlepšují kvalitu pokožky, zvyšují šance na úspěšné hubnutí, regulují cholesterol a čistí tepny.

Hnědá rýže jako dostupný luxus

I v souvislosti s hnědou rýží se mluví o zajímavých bonusech. Patří mezi ně kupříkladu stabilizace hladiny cukru v krvi nebo ochrana buněk před oxidačním stresem. Tato příloha taktéž vykazuje antidepresivní účinky, představuje prevenci Alzheimerovy choroby a odvádí z těla toxiny.

Ovesné vločky? Elixír života

Že jsou ovesné vločky skutečně přínosnou snídaní, to je všeobecně známo. Dodávají totiž energii, stimulují metabolismus a ještě jsou nabité antioxidanty. Jenže pozor, předností je tu víc. Závěry americké studie zveřejněné v magazínu JAMA Internal Medicine sdělují, že vločky podstatně omezují riziko předčasného úmrtí, zejména následkem srdečního selhání.





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat