Prostreno.cz

Nedoceněná lněná semínka

Když posnídáte müsli nebo ovesné vločky, nastartujete perfektně tělo do nového dne. A něco pro zdraví uděláte, pokud si je posypete lžící lněných semínek.

Lněná semínka mají pověst zatoulaného prachu v obchodě se zdravou výživou. Neprávem! Protože lněná semínka se dají koupit i v každé drogerii nebo supermarketu. :) Ale vážně – lněná semínka se stala naprostou součástí naší stravy, aniž by si toho kdokoli více všímal. Přidávají se třeba do chleba a dalšího běžného pečiva, najdete je v jogurtech a smoothie. Dokážou na dlouhou dobu zasytit a kromě toho jsou neskutečně zdravá. Spolu s výživovou poradkyní jsme sestavili seznam, proč jsou lněná semínka dobrá, a proč je dopřát tělu mnohem častěji.

Pomáhají zhubnout

Když chcete zhubnout pár kilo, pravidelný přísun lněných semínek vám s tím může pomoci. Díky vysokému podílu vlákniny vás totiž zasytí opravdu na dlouho a i vysoký obsah omega-3-mastných kyselin přispívá ke krásné postavě.

Rozběhnou trávení

Lněná semínka podporují trávení a jsou rychlou pomocí při zácpách. Obsahují ve svých slupkách sliz, který ve střevech na sebe váže vodu, a tak semínka nabobtnávají. Tak se zvětšuje objem ve střevech, což stimuluje trávení. Důležité je tedy se lněnými semínky pít i dostatek vody, jinak samotná mohou být příčinou zácpy.

Posilují imunitní systém

Imunitní systém je závislý na mnoha faktorech, mezi kterými správná funkce střev hraje významnou roli. Kromě toho omega-3-mastné kyseliny a antioxidanty působí v těle protizánětlivě a zlepšují tak imunitní systém.

Posilují mozek

Mozek se skládá z větší části z tuku, z čehož dílem jsou omega-3-mastné kyseliny. Pokud jíte příliš málo zdravých tuků, trpí mozek, protože buněčné membrány jsou flexibilní a propustné až díky zásobě omega-3-mastných kyselin.

Potlačují deprese

Samozřejmě vám lněná semínka deprese nevyléčí, ale podle mnohých studií dokážou lněná semínka vyvolat pozitivní náladu. Omega-3-mastné kyseliny totiž také zajišťují plynulé komunikační procesy v mozku, a tím brání vzniku negativních myšlenek.

Snižují riziko srdečních onemocnění

Zdravé tuky v nich obsažené mají schopnost snížit hladinu cholesterolu a krevní tlak. Takzvané lignany na sebe vážou cholesterol, a tak ho vylučováním eliminují.

Kolik byste jich tedy měli sníst?

Abyste dosáhli pozitivního účinku, můžete sníst až dvě polévkové lžíce lněných semínek. Protože v nich je ale také obsažena, stejně jako v jablečných jádřincích, kyselina kyanovodíková, neměli byste to s nimi přehánět. Dodržujte dostatečný přísun tekutin, aby semínka mohla nabobtnat. Dětem mladším 12 let a těhotným se doporučuje konzumace jen velmi omezeného množství semínek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat