Prostreno.cz

Na oko zdravé potraviny

Jsou potraviny, o kterých si myslíme, že jsou pro nás zdravé, ale ve skutečnosti je tomu právě naopak. Víte, u kterých potravin rozhodně platí, že méně je více?

Jíst zdravě chceme všichni – alespoň teoreticky. Některé potraviny ale ve skutečnosti nejsou tak zdravé, jak se nás snaží přesvědčit, a dokonce mohou i škodit i životnímu prostředí. Proto už byste je jíst neměli, nebo se je alespoň pokusili omezit na minimum. Mezi ty už notoricky známé patří výrobky z bílé mouky, snídaňové cereálie, džusy nebo všechny výrobky s označením „light“. Ale existují i takové, do kterých byste to možná neřekli.

Bílá rýže

Není rýže jako rýže. Zrna bílé rýže se brousí, to znamená, že je odstraněná slupka, takzvaná „stříbrná kůže“ a klíček. Následně jsou zrnka rýže naleštěna a zůstane jen jádro plné škrobu. A všechny cenné živiny, které jsou právě ve slupce, jsou nenávratně pryč. Bílá rýže vás tedy jen zasytí bez toho, aby vám dodala nějaké živiny. U lidí, kteří konzumují bílou rýži příliš často, navíc hrozí zvýšené riziko diabetu.

Trochu lepší než bílá rýže je rýže s označením „parboiled“. Ta se před loupáním a leštěním změkčuje a je zpracovávána pomocí tlakové páry. Díky tomu se přesunou živiny do jádra a konečný produkt si tak uchová až 80% vitaminů a minerálních látek. Ale stále mu chybí vláknina.

Nejzdravější rýže je ta celozrnná. Ta není ani loupaná, ani leštěná a obsahuje tak mnohem více vitamínů a minerálních látek, ale především vlákniny. Neloupaná celozrnná rýže je hnědá a bývá tak i označovaná. A nejlepší pro tělo je samozřejmě hnědá rýže v bio kvalitě.

Instantní zeleninový vývar

Možná je zeleninový vývar v prášku praktický pro rychlé polévky nebo omáčky, ale většinou v něm moc zeleniny není. Na prvním místě na seznamu přísad najdete sůl následovanou zvýrazňovačem chuti glutamátem. Glutamát navíc upadl v nemilost po tom, co se ukázalo, že má povzbuzovat chuť k jídlu a pravděpodobně vyvolává alergické reakce. Oficiálně zakázaný není, protože obšírné studie ještě nedospěly k vědeckým závěrům. Kromě soli a zvýrazňovačů chuti v prášku najdete také aroma, palmový olej a cukr.

Lepší alternativou jsou bio zeleninové vývary, ve kterých nesmějí být obsaženy zvýrazňovače a další přídavné látky. Sice v některých je kvasnicový extrakt, který obsahuje malinké množství glutamátu, ale nejsou proti němu zatím vydaná žádná doporučení.

Nejzdravější variantou je samozřejmě pravý ničím nešizený domácí vývar.

Saláty

Hotový salát ze sáčku je jako malý zázrak: bez praní a trhání, jen přidáte dresing a zdravé jídlo je na stole. Bohužel ale tak jednoduché to není. Bez ohledu na to, že hotový salát přichází na svět ve škodlivém plastovém obalu, je nezdravý hned z několika důvodů. Z výsledků testování vyplynulo, že téměř všechny saláty měly zvýšené hodnoty dusičnanů, mnoho z nich však mělo zbytkové množství pesticidů a chlorečnanů nebo chloristanů, protože při praní byl částečně použitý chlor nebo oxid chloru.

Další problém u hotových salátů je bakteriální zatížení. Díky narušení přirozené struktury listů salátu dochází k vylučování přírodní šťávy, která je doslova živnou půdou pro tvorbu bakteriálních zárodků.

Takže čerstvý sezonní salát v bio kvalitě je zdravější, vydrží déle čerstvý a není zabalený v plastu.





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat