Prostreno.cz

Rizika spojená s konzumací výrazné bazalky

Bazalka představuje řešení pro celou řadu zdravotních komplikací, ale stejně jako pomáhá, může i škodit. Proč by ji neměly konzumovat těhotné ženy? A jak vám dokáže zatopit před plánovanou operací?

První zmínky o bazalce pocházejí z Indie, odkud se postupem času rozšířila do Egypta, kde byla neodmyslitelnou součástí náboženských obřadů. Protože měla pověst posvátné byliny, hojně se využívala také k balzamování mumií. To je dnes samozřejmě pasé, ovšem dobrá pověst tuto rostlinu provází stále. Na tom se vůbec nic nezměnilo!

Bazalka je tradičním ochucovadlem italské kuchyně a středomořské stravy všeobecně. Dodává neprosto nezaměnitelnou chuť těstovinám, pizze, polévkám, omáčkám, fazolím i salátům. Výborná je taktéž v kombinaci s rajčaty, mozzarellou, parmazánem a česnekem. Báječně si rozumí i s kuřecím masem nebo rybami. A její pozitiva pro zdraví? Bez nadsázky lze říct, že jedno větší než druhé.

Sortiment lékárny v každém lístku

Bez ohledu na konkrétní druh i odrůdu má jmenovaná rostlinka mnoho léčivých účínků. Tlumí bolesti i křeče, napomáhá trávení, tiší migrény a navozuje lepší spánek. Souběžně uklidňuje při stresu, působí jako přírodní antibiotikum, normalizuje krevní tlak a dezinfikuje ústní dutinu. Aby toho nebylo málo, rovněž funguje jako afrodiziakum a zlepšuje náladu. To jste věděli?

Skoro to vypadá, že by byl hřích bazalku nejíst doslova po hrstech a netěšit se z jejích blahodárných schopností dnes a denně. Jenže! I když je nepochybně zdravá, není určena pro všechny. Kdo by se před ní měl mít na pozoru?

Těhotné ženy i ty, které početí teprve plánují

Jste v radostném očekávání? Nebo vám biologické hodiny teprve začínají nenápadně tikat? Buď jak buď, nechte si na zmiňovanou kuchyňskou ingredienci zajít chuť. Jistý americký výzkum provedený na zvířatech prokázal, že častější konzumace bazalky výrazně snižuje šance na úspěšné početí. V její souvislosti se hovoří i o zvýšené pravděpodobnosti potratů. Je pravda, že subjekty účastnící se studie měly čtyři nohy, takže těžko říct, zda se jmenované hrozby vztahují i na člověka, nicméně opatrnosti není nazbyt.

Pacienti plánující chirurgický zákrok

I v případě, že vás čeká operace, by pro vás bazalka měla být tabu. Minimálně dva týdny předtím, než podstoupíte předoperační vyšetření, ji ze stravy vylučte. Její složky ovlivňují krevní srážlivost, takže byste zbytečně riskovali nadměrné krvácení při samotném zákroku i po něm. Tato bylinka rovněž není vhodná ani pro jedince s hypotyreózou, neboť snižuje hladinu tyroxinu (hormon štítné žlázy). Tím by mohla situaci ještě zhoršit.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9102432/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat