Prostreno.cz

Úklid jater s pomocí potravin z vaší kuchyně

Na pomyslný úklid jater není nikdy pozdě. Provedete ho s asistencí česneku, kopru nebo snad listové zeleniny? Výběr je na vás.

Játra jsou nepochybně velice důležitým orgánem. Jaké že mají poslání? Na seznam jejich klíčových funkcí patří čištění krve a odstraňování jedů. Stejně svědomitě produkují žluč, ukládají železo a přispívají k tvorbě hormonů, zatímco zasahují do metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. I když bychom si je měli hýčkat, často jim škodíme nezdravým stravováním, konzumací alkoholu i nadměrným užíváním léků. Tohle všechno značně přispívá k jejich znečištění, což slibuje jediné – pěknou zdravotní šlamastyku. Jak tomu předejít? Zahrňte do jídelníčku potraviny, které játra pomáhají detoxikovat. Konkrétně jde o tyhle.

Česnek, osvědčený pomocník

Hledáte-li skutečně účinný detoxikační prostředek, česnek splňuje i ta nejpřísnější kritéria. Obsažené složky jsou nápomocné při filtraci škodlivých látek, a vniveč nepřijdou ani jejich antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Nelze opomenout, že zároveň regulují hladinu škodlivého cholesterolu a zabraňují kornatění tepen, čímž předcházejí kardiovaskulárním chorobám. To je bonus navíc!

Kopr. Toho není nikdy dost

Pokud máte tuto bylinku s vysokým obsahem vitaminů v domácích zásobách, pozvěte ji ke stolu co možná nejčastěji. Věděli jste, že antioxidanty, kterých je plná, na sebe dokážou vázat volné radikály a účinně je likvidovat? O důvod víc, proč si uvařit koprovou omáčku, nemyslíte? Přiznejte se, stejně na ni máte chuť už dlouho…

Listová zelenina jako zdroj všeho dobrého

Jestli nejste fanouškem chuťově výraznější rukoly, jako skvělé náhradní řešení se jeví třeba hlávkový salát, polníček nebo špenát. Co mají zástupci listové zeleniny společného? Všichni se mohou pochlubit vysokým podílem kyseliny listové a chlorofylu. Díky tomu eliminují škodlivé usazeniny v játrech a zlepšují jejich funkce, přičemž navozují veselejší psychické rozpoložení a podporují krvetvorbu. Dáte si říct?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat