Prostreno.cz

Ovesné otruby jsou studnicí prospěšných živin

19.05.2020 | Zdraví a diety

​Ovesné vločky se už staly běžnou součástí naší (zdravé) stravy, ale znáte ovesné otruby? Ovesné otruby se totiž těší stále větší oblíbenosti. Co si pod jejich názvem představit a jak je jíst?

Každý z nás zná ovesné vločky. Ale co jsou ovesné otruby? Zatímco ovesné vločky pocházejí z celého zrna, ovesné otruby se skládají z vnějších vrstev a z klíčku. Vnější vrstvy zrna obsahují mnoho zdravých živin, mezi jinými bílkoviny, vlákninu a vitaminy. Konzistencí jsou ovesné otruby více mleté a chutí více oříškové. 

Proč jsou ovesné otruby tak zdravé

Díky velkému množství vitaminu a minerálních látek jsou nejen zdravé, ale i velmi vhodné při hubnutí. Ovesné otruby obsahují kyselinu listovou, hořčík, železo, zinek, mangan, selen nebo vitamin řady B – riboflavin. Ale také velké množství vlákniny (15 gramů na 100 gramů otrub), která vás velmi dobře zasytí a na dlouho zaměstná váš žaludek trávením. Ve srovnání s ovesnými vločkami mají otruby až o 50 % více vlákniny a to je při pocitu hladu účinná zbraň. Ale pozor – se svými zhruba 45 gramy sacharidů na 100 gramů otrub se nehodí do nízkosacharidové diety. A to oproti vločkám mají otruby pořád trochu méně cukrů, ale za to obsahují více bílkovin. Kromě toho v otrubách najdete rozpustnou vlákninu betaglukan, který má pozitivní účinky při snižování hladiny cholesterolu.

Jak jíst ovesné otruby

Jak už jsme naznačili, jsou ovesné otruby možnou náhradou nebo doplněním ovesných vloček. Můžete je tedy konzumovat stejným způsobem. Navíc už s pouhými 40 gramy ovesných vloček denně můžete svoji hladinu cholesterolu začít významně snižovat.

Nejlépší je samozřejmě jíst je v „syrovém“ stavu, třeba jako součást bramborové kaše, müsli nebo smoothie, nebo třeba v kombinaci s ovocem a jogurtu. Ale můžete je použít i při pečení například v chlebu nebo sladkém pečivu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat