Prostreno.cz

Nejlepší potraviny pro ostrý zrak

Jak se vyhnout šerosleposti, zelenému i šedému zákalu, makulární degeneraci nebo poškození sítnice? Jděte na to přes konzumaci mořských plodů, hovězího masa, vaječných žloutků a listové zeleniny!

Zdravé oči, zejména ve vyšším věku, jsou skutečným požehnáním. A právě proto bychom se o ně měli patřičně starat, nemyslíte? A to všemi možnými způsoby. Jedním z nich je správná strava, která dokáže odvrátit riziko mnoha závažných komplikací. Co přesně je dobré jíst častěji?

Ryby a mořské plody

Na omega-3 mastné kyseliny jakožto podporovatele zraku se zaměřila celá řada studií. Ačkoli je provedlo mnoho na sobě nezávislých institucí a spousta různých odborníků, jejich poznatky se shodují. Vyplývá z nich, že konzumenti tučných ryb a mořských plodů vykazují nejnižší pravděpodobnost očních onemocnění. Je asi jasné, proč lékaři doporučují dát si porci omega-3 mastných kyselin v podobě lososa, tuňáka, makrely nebo ústřic dvakrát až třikrát týdně, že?

Kuřecí a hovězí maso

Ani na maso byste pro své vlastní dobro neměli zanevřít. Důvod? To drůbeží i hovězí v hojné míře obsahuje zinek a vitamin B3 neboli niacin. Obě tyto živiny jsou považovány za prevenci katarakty, tedy šedého zákalu. Zinek navíc pomáhá tělu s lepší absorpcí vitaminu A, z čehož vytěží nejen zrak, ale i pokožka, krvetvorba a imunitní systém.

Vejce a listová zelenina

Co má společného vaječný žloutek se špenátem, rukolou nebo třeba hlávkovým salátem? Na první pohled možná nic, nicméně jak žlutá část vajíčka, tak listová zelenina v sobě ukrývají dva hodně cenné oční antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty významně omezují pravděpodobnost makulární degenerace.

Luštěniny

Máte v souvislosti s luštěninami nehezké vzpomínky na školní jídelnu? Zkuste je vytěsnit z mysli a dát hrachu, čočce a fazolím ještě šanci. A co třeba taková cizrna? Ze všech těchto druhů načerpáte neskromné množství bioflavonoidů a dalších rostlinných látek, jež poskytují ochranu oční sítnici a zabraňují vzniku glaukomu, což je zelený zákal.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat